Een lageresolutie videobestand zal op termijn geen ingebrand logo meer bevatten. Ook niet als je een videobestand downloadt uit het archiefsysteem. Je kan wel een externe tool gebruiken om alsnog je logo toe te voegen aan je videobestand na download uit het archiefsysteem.
We lichten deze twee tools verder toe:
- iMovie (macOS besturingssysteem) - vereist geen geavanceerde kennis
- FFmpeg (open source - Windows, macOS en Linux) - vereist geavanceerde kennis
Er zijn uiteraard nog andere opties voor het toevoegen van een logo aan een video. Met zo goed als alle professionele videobewerkingssoftware kan je makkelijk een logo toevoegen aan een videobestand. Indien iMovie of FFmpeg niet beschikbaar is voor jouw computer kan je gebruik maken van volgende software pakketten:
- Microsoft Photos (Windows, gratis)
- Adobe Premiere Pro (Windows en macOS, betalend)
- Adobe Premiere Elements (Windows en macOS, betalend)
- Apple Final Cut Pro (macOS, betalend)
- DaVinci Resolve (Windows, macOS en Linux, gratis)
Een logo toevoegen met iMovie
iMovie is een programma voor het macOS besturingssysteem om videofragmenten te bewerken. iMovie wordt ontwikkeld door Apple en is gratis beschikbaar in de App Store.
Importeer je video in iMovie
Open iMovie en importeer je video door op de Import Media knop te klikken, of navigeer via het Bestand menu naar Import Media…. Je kan ook de keyboard shortcut ⌘ I gebruiken om het Import Media venster te openen. Gebruik dan de file browser om te navigeren naar je video.
Een video toevoegen aan de tijdlijn
Klik en sleep het videofragment van het media venster naar de tijdlijn om het toe te voegen.
Een logo toevoegen
Importeer ook je logo (zo goed als alle bestandsformaten zijn ondersteund) in iMovie en voeg het toe aan de tijdlijn op dezelfde manier. Zorg ervoor dat het logo boven de video staat op de tijdlijn. Je kan aanpassen hoe lang het logo in beeld blijft door het uit te slepen in de tijdlijn.
Het logo aanpassen
Met het logo geselecteerd in de tijdlijn kies je boven het preview venster de video overlay opties. Selecteer Picture in Picture uit de dropdown om het logo als overlay op de video te plaatsen. Hier kan je het logo ook verder aanpassen, en eventueel een kader toevoegen rondom het logo.
Je kan de grootte van het logo aanpassen met behulp van de hendeltjes, en de posities van het logo op de video aanpassen door het te slepen.
De video met logo exporteren
Wanneer je tevreden bent met de aanpassingen kan je de video met logo exporteren door in het menu Bestand op Deel… te klikken. Kies dan voor File… om de video op te slaan als bestand op je computer. Selecteer vervolgens de gewenste instellingen voor je video en start het exporteren.
Een logo toevoegen met FFmpeg
FFmpeg is een open-source software project dat gratis beschikbaar is voor Windows, macOS en Linux. Naast het converteren van audio- en videobestanden kan je FFmpeg ook gebruiken voor het toevoegen van een logo op een videobestand. FFmpeg wordt volledig aangestuurd via de Command Line of Terminal van je computer, dus deze methode is aangeraden voor geavanceerde gebruikers. Meer informatie over hoe je FFmpeg kan installeren, en het gebruik van FFmpeg kan je vinden op https://ffmpeg.org
Een logo linksboven toevoegen
Dit is de standaard positie voor het toevoegen van een overlay in FFmpeg. Wanneer je geen extra opties specificeert wordt het logo linksboven op de video geplaatst. Met dit commando voeg je een spatie van 5 pixels toe rondom het logo, zodat het niet de rand van de video raakt:
ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "overlay=5:5" -c copy output.mp4
Een logo rechtsboven toevoegen
Gebruik volgend commando om het logo rechtsboven op de video te plaatsen, in dit voorbeeld opnieuw met 5 pixels spatie rondom:
ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "overlay=main_w-overlay_w-5:5" -c copy output.mp4
Een logo linksonder toevoegen
Gebruik volgend commando om het logo linksonder op de video te plaatsen, in dit voorbeeld opnieuw met 5 pixels spatie rondom:
ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "overlay=5:main_h-overlay_h" -c copy output.mp4
Een logo rechtsonder toevoegen
Gebruik volgend commando om het logo rechtsonder op de video te plaatsen, in dit voorbeeld opnieuw met 5 pixels spatie rondom:
ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "overlay=main_w-overlay_w-5:main_h-overlay_h-5" -c copy output.mp4
Transparantie toevoegen
Je kan het logo ook transparant maken. Om bijvoorbeeld een logo 50% transparant te maken gebruik je volgend commando:
ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "[1]format=rgba,colorchannelmixer=aa=0.5[logo];[0][logo]overlay=(W-w)/2:(H-h)/2:format=auto,format=yuv420p" -c copy output.mp4
Het logo schalen in verhouding met de video
Je kan het logo ook schalen in verhouding met de dimensies van het videobestand; bijvoorbeeld om het logo te resizen tot 10% van de video gebruik je volgend commando:
ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "[1][0]scale2ref=w=oh*mdar:h=ih*0.1[logo][video];[video][logo]overlay=5:H-h-5" -c copy output.mp4
Meer over het meemoo-archiefsysteem
In de volgende artikels leer je: