circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Waarom hetarchief.be?

Jouw organisatie heeft, net als andere Vlaamse media-, podiumkunsten- en erfgoedorganisaties, een schat aan beeld en geluid verzameld. Hetarchief.be wil deze rijkdom dichter bij het publiek brengen, door jouw materiaal makkelijk doorzoekbaar te maken. Zo krijgt je werking meer zichtbaarheid en kan je bezoekers van verschillende achtergronden toeleiden naar jouw organisatie.

Wat betekent het voor mij als contentpartner om een deel van mijn collectie publiek te ontsluiten op hetarchief.be?

We plaatsen geen beeldmateriaal op het publieke deel van hetarchief.be, maar enkel omschrijvingen en metadata. Op deze manier weten gebruikers wat ze van jou kunnen verwachten voor ze een aanvraag doen. Want als bezoekers interesse hebben in jouw video- of geluidsmateriaal, verwijzen we ze meteen door naar jouw organisatie. Zo behoud jij de controle over wat je deelt en over hoe jouw beeld en geluid gebruikt wordt.

Dankzij de online infrastructuur van hetarchief.be is je archief maximaal doorzoekbaar voor het brede publiek. Je kan er ook de bezoekertool laten activeren voor je organisatie. Met deze tool kan je gebruikers ook toegang geven tot (een deel van) je audiovisueel materiaal.

Je draagt via hetarchief.be bij aan het maatschappelijk belang van het ontsluiten van archiefmateriaal voor onderzoek, persoonlijke interesse of lokale geschiedenis.

Jouw voordeel als contentpartner:

 • Meer zichtbaarheid
 • Makkelijk doorzoekbare collecties
 • Directe communicatie met bezoekers
 • Controle over je materiaal via aanvragen

Het voordeel voor gebruikers:

 • Inspirerend materiaal dat anders moeilijk te vinden is
 • Items rechtstreeks bij de aanbieder aanvragen
 • Meer inzicht in het beschikbare archiefmateriaal
 • Toegankelijk voor iedereen

Wie zijn de gebruikers van hetarchief.be?

De gebruikers van hetarchief.be kunnen we onderverdelen in drie grote doelgroepen: privé-onderzoekers, student-onderzoekers en professionele gebruikers. Met iets meer dan de helft van de aanvragen vormen de privé-onderzoekers de grootste gebruikersgroep.

Naar een vernieuwd hetarchief.be in 2023

Met hetarchief.be wil meemoo jou als contentpartner dus ondersteunen in ontsluiting, altijd met respect voor de rechtenstatus van jouw materiaal en de werking van jouw organisatie. Om dat waar te maken schakelden we midden 2023 over naar een vernieuwd platform. In het geoptimaliseerde hetarchief.be kantelden ook Catalogus Pro en de bezoekertool in. Zo creëren we een platform voor velen dat jouw materiaal niet alleen publiek ontsluit, maar ook voor bezoekers en voor de eigen medewerkers.

Wat zijn de voordelen van die inkanteling en van één centraal platform?

 • Het gebruiksgemak is groter voor iedereen die op hetarchief.be zoekt en ermee werkt.
 • Je vindt vlugger items terug.
 • Je hoeft als contentpartner maar naar één platform te surfen in plaats van naar verschillende ontsluitingsplatformen.
 • In een snel veranderende digitale wereld is het efficiënter om op één centraal platform webontwikkeling te doen.
 • Eén platform kan je gemakkelijker onderhouden dan verschillende platformen.

Handleiding voor gebruikers

Wil je graag meer informatie over hoe hetarchief.be functioneel werkt? Neem dan zeker een kijkje op onze online handleiding. Naast een omschrijving van de functionaliteiten vind je er ook een aantal instructiefilmpjes.