circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Wat is er zichtbaar bij publieke ontsluiting op hetarchief.be?

Welke metadatasets en licenties delen we op hetarchief.be?

Op hetarchief.be delen we metadata van de volledige collecties van contentpartners in het meemoo-archiefsysteem (MAM). Dit gebeurt niet zomaar: we houden rekening met een aantal parameters die de ontsluiting van de metadata van items begrenzen.

Hetarchief.be ontsluit enkel:

  • metadata van audio en video. Fragmenten, kranten en foto’s worden (nog) niet ontsloten;
  • items die niet meer in de bufferzone aanwezig zijn;
  • items met een geslaagde kwaliteitscontrole.

Licenties in het meemoo-archiefsysteem

Een publieke metadatacatalogus zoals hetarchief.be betekent niet dat alle metadata zomaar publiek beschikbaar worden. Je hebt als contentpartner zelf controle over de items die je ontsluit en hoe je ze ontsluit. Dit kan je zelf beheren via de licenties in het meemoo-archiefsysteem (MAM).

Lees meer over de meemoo-licenties in hetarchief.besysteem

Hetarchief.be gebruikt twee licenties voor publieke ontsluiting. Licentie ‘VIAA-PUBLIEK-METADATA-LTD’ is standaard aangevinkt. Licentie ‘VIAA-PUBLIEK-METADATA-ALL’ is standaard uitgevinkt. We geven graag mee dat licenties uitvinken in principe enkel nodig is wegens specifieke redenen (bv. als het om gevoelig materiaal gaat of als derden over exclusieve rechten beschikken).

Lees hier meer over de licenties voor sleutelgebruikers en de licenties voor bezoekers.

Metadataontsluiting

Op hetarchief.be ontsluiten we een afgesproken set aan metadata. Afspraken hierrond maakten we op basis van een interne analyse en de input van een werkgroep samengesteld uit de meemoo-contentpartners. Deze metadata worden vervolgens ontsloten onder de eerder vermelde licenties.
Samengevat zijn er drie mogelijkheden wat betreft de licenties om metadata te ontsluiten op hetarchief.be:

  VIAA-PUBLIEK-METADATA-LTD VIAA-PUBLIEK-METADATA-ALL
  Standaard: AAN Standaard: UIT
Een uitgebreide set aan metadata is publiek raadpleegbaar. UIT AAN
Een beperkte set aan metadata wordt publiek getoond. AAN UIT
Het item en de metadata zijn niet zichtbaar. UIT UIT

 

Hoe zorg ik ervoor dat een item niet meer publiek getoond wordt?

Je kan ten allen tijde licenties instellen of aanpassen via het meemoo-archiefsysteem (MAM), per item of in bulk. Als beide licenties (VIAA-PUBLIEK-METADATA en VIA-PUBLIEK-METADATA-ALL) zijn uitgevinkt, dan is het item niet opzoekbaar én wordt het volledige item niet getoond op hetarchief.be. Als contentpartner heb je hier dus zelf de controle over. We willen je er wel op wijzen dat aanpassingen aan de licenties in principe enkel wegens specifieke redenen (zoals exclusieve rechten met derden of gevoelig materiaal) nodig zijn.

Meer over het aanpassen van licenties, lees je hier.