circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Wat is zichtbaar voor andere sleutelgebruikers?

Op hetarchief.be delen we een set aan metadata uitgebreid met content van uit het meemoo-archiefsysteem (MAM) wanneer de licentie dat toelaat in functie van de rol van sleutelgebruiker. We houden hierbij rekening met een aantal parameters die de ontsluiting van de items begrenzen.

Op hetarchief.be vind je enkel:

 • audio, audiofragment, video en videofragment. (Kranten en foto’s worden (nog) niet ontsloten.)
 • items die niet meer in de bufferzone aanwezig zijn.
 • items met een geslaagde kwaliteitscontrole.
 • items met de juiste licentie.

Licenties in het meemoo-archiefsysteem

In eerste instantie is de ontsluiting een vertaalslag van de afspraken die we maken. Principieel zijn we de dus als partners akkoord gegaan dat het materiaal ontsloten mag worden. De meemoo-licenties bepalen daarbij het hoe en wat. Toch kan je in uitzonderlijke gevallen (zoals exclusieve rechten met derden of gevoelig materiaal) die licenties - die doorgaans standaard worden toegevoegd als vertaling van de afspraken - gaan beheren in het meemoo-archiefsysteem (MAM).

Er zijn twee licenties die bepalen of metadata/media gedeeld wordt met andere sleutelgebruikers: VIAA-INTRA_CP-METADATA-ALL en VIAA-INTRA_CP-CONTENT. Er zijn drie mogelijkheden wat betreft de licenties om materiaal en metadata te ontsluiten voor sleutelgebruikers:

  VIAA-INTRA_CP-METADATA-ALL VIAA-INTRA_CP-CONTENT
  Standaard: AAN Standaard: AAN
Zowel de uitgebreide metadataset als het audiovisueel materiaal zijn raadpleegbaar voor sleutelgebruikers AAN AAN
Enkel de uitgebreide metadataset is raadpleegbaar voor sleutelgebruikers. Het audio- of videobestand kan niet worden afgespeeld AAN UIT
Het item en de uitgebreide metadata is niet raadpleegbaar. Sleutelgebruikers zien nu hetzelfde als uitgelogde gebruikers (volgens de VIAA-PUBLIEK-METADATA licenties) UIT UIT

Bekijk hier welke metadatasets we ontsluiten op onze interactieplatformen

De metadata zijn aanwezig in het meemoo-archiefsysteem en kunnen daar beheerd worden. Wil je graag je metadata bewerken?

Bekijk hier hoe je metadata kan aanpassen in het meemoo-archiefsysteem

Restricties voor media-contentpartners

Binnen de mediasector bestaan er nog een aantal extra restricties die conform zijn met de afspraken gemaakt binnen deze sector:

 • landelijke omroepen
  • kunnen geen items van elkaar onderling raadplegen.
 • regionale omroepen:
  • kunnen van de publieke omroep enkel metadata raadplegen;
  • kunnen geen items van landelijke commerciële zenders raadplegen.