circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Wat zijn de technische specificaties van de digitale bestanden uit mijn collectie?

Meemoo staat voor een duurzame archivering van de digitale bestanden in ons archiefsysteem. Daarom moeten deze bestanden voldoen aan bepaalde technische vereisten. Zo zijn we zeker van de kwaliteit, welke digitaliseringspartner ze ook gemaakt heeft.

Welke bestandsformaten worden gearchiveerd?

Digitale bestanden kunnen in verschillende bestandsformaten aangeleverd worden. De meest courante formaten voor gedigitaliseerde kunstwerken of erfgoedojecten zijn TIFF- en JPEG-bestanden. Zwaardere bestanden worden aangeleverd als PSB-bestanden. Ze bestaan uit meerdere gigabytes en kunnen enkel geopend worden in Adobe Photoshop.

Richtlijnen en praktisch belang voor hergebruik

Hieronder lichten we enkele richtlijnen toe, en koppelen we ze aan het praktische belang voor hergebruik.

Resolutie

Om de kwaliteit voor het hergebruik van de foto’s te garanderen, hanteren we verschillende vereisten voor de resolutie. Afhankelijk van het soort object en de grootte van het kunstwerk of erfgoedobject, wordt er gedigitaliseerd op een andere resolutie.

De foto’s zullen steeds een resolutie hebben tussen de 200 en 900 PPI. Hoe kleiner het werk, hoe hoger het aantal PPI (pixels per inch). Zo kan je van elk kunstwerk of erfgoedobject een hoogwaardige afdruk maken.

Kleurnauwkeurigheid

Om kunstwerken, erfgoedobjecten en topstukken zo goed mogelijk te digitaliseren is het belangrijk dat de digitale beelden voldoen aan de kleurnauwkeurigheid en tonale weergave. Daarom gebruiken de digitaliseringspartners kleurkaarten of technische testkaarten.

Kleurruimte en bitdiepte

Zonder al te technisch in te gaan op de onderdelen van digitale beelden, zijn de begrippen van kleurruimte en bitdiepte toch belangrijk om even te belichten. De kleurruimte bepaalt namelijk voor welk eindproduct het beeld geschikt is.

De hoofdbestanden voor meemoo - de TIFF-bestanden die de fotografen aanleveren - moeten geleverd worden in de kleurruimte eciRGBv2. De kleuren zijn in deze kleurruimte zo opgebouwd dat de tonale verschillen goed door het menselijke oog kunnen worden waargenomen. Deze kleurruimte is ideaal voor beelden die in drukwerk gebruikt zullen worden.

De bitdiepte (of kleurdiepte) heeft een invloed op de verschillende kleuren en schakeringen die in een foto kunnen zitten. De hoofdbestanden voor meemoo worden steeds in 16-bit aangeleverd.

Belichting

Tijdens het digitaliseren meet de digitaliseringspartner de belichting en tonale weergave. De perfecte belichting wordt afgesteld met behulp van diafragma, sluitertijd en de positie van de belichting. Het belichten en afstellen is steeds een niet-invasieve handeling.

Wil je meer weten over de technische specificaties van de beelden? Contacteer Timothy, projectleider digitalisering.