circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Exporteren en downloaden: de basis

Het meemoo-archiefsysteem biedt je een verscheidenheid aan mogelijkheden om jouw gearchiveerde bestanden te exporteren of downloaden. Zie je hierdoor het bos door de bomen niet meer? In dit artikel proberen we het overzichtelijk te maken door de verschillende situaties en opties uit te leggen aan de hand van 3 vragen, namelijk:

  1. Wat is de bron van het archiefbestand? 
  2. Wat wil je met het gedownloade bestand doen? 
  3. Heb je het volledige item nodig of slechts een fragment?

 

We tonen je in verschillende stappenplannen voor audio, video en beeldbestanden hoe je deze kan downloaden via website en mediaplayer, maar we hebben voor jouw gemak een overzicht van de aangeraden formaten per type gemaakt. 

Via de website kan je meestal sneller te werk gaan en meerdere bestanden tegelijk downloaden. Via de mediaplayer ga je te werk als je op zoek bent naar een specifiek audio- of videobestand; maar je wil deze eerst bekijken of beluisteren of er een fragment van maken. 

Ook is het in sommige gevallen aangeraden om bestanden via de meemoo FTP- server te exporteren om ze van daar te downloaden via een FTP-client. Hier lees je meer over het gebruik van de meemoo FTP-server en hoe hiermee te connecteren.Bron van het archiefbestand

 

Afhankelijk van het type van de originele drager (in geval van digitaliseringsprojecten) of het originele bestandstype (voor digitale-instroomprojecten) en het resulterende Mediatype van het bestand in het archiefsysteem zijn er bepaalde downloadopties wel of niet mogelijk. 

Voor beide soorten projecten worden de types van de originelen ingevuld in het archiefsysteem als metadata in het veld ‘Bestandstype’, deze vind je in de lijst van filters en in de metadata van elk object. Het Mediatype wordt automatisch bij ingest toegekend door het archiefsysteem. Meer informatie over deze verschillende mediatypes en bestandstypes vind je hier

 

 

 

Bij meervoudige objecten zoals Film of dvd zal je zien dat er een verschil gemaakt wordt tussen ‘archiefmaster’ en ‘mezzaninekopie’. Door de manier waarop de archiefmaster gevormd wordt, is deze namelijk niet altijd geschikt voor direct hergebruik. In deze gevallen raden we aan de mezzaninekopie te downloaden die afspeelbaar is met courante videosoftware.  

Voor audiobestanden raden we meestal het gebruik van de archiefmaster aan, bij videobestanden kan je dan weer best kiezen voor de lageresolutiekopie of de mezzaninekopie vanwege de bestandsgrootte en technische beperkingen. Bij afbeeldingen raden we je de archiefmaster aan voor de meeste toepassingen.

 

Doel 

Afhankelijk van het doel dat je beoogt, waarvoor je het gedownloade bestand dus wil gebruiken, raden we ook verschillende types aan. 

Indien je het bestand tijdens een voorstelling of tentoonstelling wil gebruiken, zal je eerder een hoge kwaliteit willen. Voor streaming- of deeltoepassingen kan je gerust voor de lageresolutiekopie kiezen. 

 

Integraal bestand of fragment

Krijg je een aanvraag binnen via hetarchief.be om een item te delen, maar wil je slechts een stukje van het item doorsturen? Staan er op een gedigitaliseerde videoband meerdere opnames waarvan je 1 stuk of een aantal nodig hebt? 

Dan kan je in veel gevallen deze rechtstreeks vanuit de uitgebreide mediaspeler downloaden. In sommige gevallen, zoals bij gedigitaliseerde VHS of Betacam, kan dit in de uitgebreide mediaspeler enkel van de lageresolutiekopie.

 

Heb je nog geen fragment aangemaakt? Kijk dan eerst hier voor je verder gaat. Je hoeft de fragmenten niet op te slaan om ze te kunnen downloaden, maar ze opslaan heeft ook geen invloed op de totale opslag bij meemoo. Fragmenten zijn namelijk tijdsmarkeringen in metadata. Aan de hand van deze tijdsmarkeringen kan het archiefsysteem de stukken die jij aanduidt, selecteren en klaarzetten voor download. 

 

Aangeraden downloadformaat per type

Gezien de veelheid aan opties om bestanden uit het meemoo-archiefsysteem te downloaden en exporteren, halen we in dit overzicht de aangeraden formaten per type aan: 

 

Originele Drager/Bestandstype Aangeraden downloadformaat
Audio archiefmaster
Video lageresolutiekopie of mezzaninekopie
Film mezzaninekopie
Foto mezzaninekopie of archiefmaster
Krant(enpagina) archiefmaster
Wil je je bestand toch in een ander formaat downloaden? Dat kan! We leggen alle opties stap voor stap uit, zowel via de website als via de uitgebreide mediaspeler. Wil je meer weten over welke formaten we archiveren, neem dan hier eens een kijkje. Exporteren via de meemoo FTP-server

Bij meemoo krijgen we regelmatig een vraag om een groot aantal bestanden of één heel groot bestand te exporteren in het kader van een bepaald project of tentoonstelling. Grote volumes downloaden via je browser is niet aangeraden: indien je computer tijdens het proces connectiviteit verliest of in slaapmodus gaat, wordt de download onderbroken en kan de download niet opnieuw opgepikt worden. 

Om deze operatie te vergemakkelijken, kan je gebruikmaken van de meemoo FTP-server. Dit is een door meemoo beheerde opslagruimte waar elke contentpartner z’n eigen beveiligde folder heeft. Deze folder wordt ook gebruikt door de contentpartners die mee in een digitale-instroomproject zitten, maar dan voor het uploaden van bestanden in plaats van download. In dit artikel lees je hoe je kan connecteren met de meemoo FTP-server en hier welke stappen je moet uitvoeren op archief.meemoo.be of via de uitgebreide mediaplayer om er bestanden naartoe te exporteren. 

De meemoo FTP-server kan ook gebruikt worden om een mezzaninekopie (Apple Prores) van MXF/JPEG2000 video’s aan te maken. Hoe je dit kan doen, lees je hier: mezzaninekopie van MXF/JPEG2000.