circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Wat is IIIF?

IIIF is een internationaal gedragen raamwerk van API's (application programming interfaces) dat toelaat om beelden in rijke vorm te ontsluiten op het web. Wat betekent dit concreet? 

De Image API maakt het mogelijk om verschillende vormen van een beeld op te vragen via een URL (webadres), op beelden in te zoomen en te kiezen in welke grootte je het beeld toont of welk deel van het beeld je toont. Daarbij worden geen nieuwe beeldbestanden aangemaakt, maar in real time acties uitgevoerd op hetzelfde beeld. 

De Presentation API zorgt ervoor dat een erfgoedobject op een correcte manier getoond kan worden op een scherm, voorzien van de nodige metadata om het object te identificeren en de rechtenstatus te kennen. Met de Presentation API kunnen beelden ook verrijkt worden met annotaties. Bovendien kunnen beelden uit verschillende collecties digitaal samengebracht worden. 

IIIF is dus relevant voor 

  • Uitwisseling van materiaal
  • Onderzoek en studie
  • Publiekswerking
  • Storytelling
  • Crowdsourcing
  • Annotatie

Geregeld organiseren we samen met Universiteitsbibliotheek Gent en Openbare Bibliotheek Brugge een IIIF-Friday. Hét moment om de sector te informeren over toepassingen van beelduitwisseling en aan te moedigen om er zelf mee aan de slag te gaan.

Bekijk onze vormingskalender om je in te schrijven voor de volgende IIIF-Friday.

 

meemoo en IIIF

IIIF-projecten tot 2023

Van 2019 tot 2022 experimenteerden Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Brugge en het Bisdom Gent samen met meemoo met het gebruik van IIIF om monastieke manuscripten te ontsluiten voor het project MMMonk

In dezelfde periode verkende meemoo in samenwerking met VKC (nu meemoo) verschillende technische componenten voor de bouw van de IIIF-infrastructuur. We bouwden het VKC-ecosysteem verder uit in functie van verschillende use cases en maakten onder andere een koppeling met de meemoo-infrastructuur. In een derde en laatste fase lag de focus op IIIF als tool voor crowdsourcing en storytelling. Zo werden drie erfgoedverhalen uitgevoerd in verschillende storytellingtools. Eén van die verhalen - door het Passchendaele Museum uitgewerkt - maakte trouwens gebruik van de kranten van Nieuws van de Groote Oorlog.

Vanaf 2024: uitbouw bredere dienstverlening 

In de loop van 2024 biedt meemoo jou als contentpartner een nieuwe, optionele dienstverlening aan waardoor je jouw beeldmateriaal en metadata - bewaard in het meemoo-archiefsysteem - via IIIF zal kunnen ontsluiten. Maar voor we deze dienstverlening openstellen zetten we de komende maanden eerst een piloottraject op met enkele contentpartners. Dat laat ons toe om goede praktijken te ontwikkelen en de dienstverlening op punt te stellen.

Wat houdt de dienstverlening in?