circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Hoe wordt mijn collectie precies gedigitaliseerd?

Hoe je als contentpartner van meemoo of partner van artinflanders.be een beroep kan doen op onze dienstverlening en een stuk van je collectie kan laten digitaliseren, lees je hier. Maar hoe gaat zo'n digitaliseringstraject in z'n werk? We doen het hieronder uit de doeken.

1. De aanbesteding voor fotografen

De fotografen met wie we samenwerken voor artinflanders.be, worden gekozen via een publieke aanbesteding. Het Koninklijk Besluit van 18 april 2017 bepaalt namelijk dat alle overheidsopdrachten moeten gebeuren met een aanbesteding. De fotografen worden geselecteerd uit de ingediende dossiers en ingedeeld in vier categorieën van opdrachten.

Welke categorie en fotograaf bij de digitalisering van jouw collectie past, wordt bepaald aan de hand van je lijst met werken die gedigitaliseerd moeten worden of die prioriteit hebben om te digitaliseren.

2. De digitalisering

Nadat je afspraken hebt gemaakt met Yfa, Projectmanager Digitalisering voor artinflanders.be, komt de fotograaf naar je toe om de werken uit je collectie te digitaliseren. Aan de hand van de lijst met specificaties over het soort kunstwerken of erfgoedobjecten én de conditie en locatie van de werken, neemt de fotograaf het nodige materiaal mee om de best mogelijke foto’s te maken. De foto's van de verschillende fotografen met wie we samenwerken zijn steeds even kwalitatief, omdat de vereisten en de technische specificaties beschreven zijn in de aanbesteding.

Het fotograferen van de objecten is een niet-invasieve handeling en gebeurt zonder manipulatie van de kunstwerken. Het verplaatsen van kunstwerken of het verwijderen van een glazen bekisting gebeurt enkel door het personeel van jouw kunst- of erfgoedinstelling.

3. Archivering en ontsluiting van de foto’s

Na de digitalisering door de fotografen worden de foto’s aan ons bezorgd. Ze worden aangeleverd in de hoogst mogelijke resolutie als TIFF-bestand. Wij archiveren de foto’s en de uitgebreide metadata van jouw collectie. Wanneer de foto’s in ons professioneel digital asset management (DAM) zitten, worden ze ontsloten op ons online platform. Van daaruit kunnen ze gedownload worden voor privé of professioneel gebruik