circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Hoe verpak en barcodeer ik mijn audiovisuele dragers?

Welk verpakkingsmateriaal gebruik ik?

Om ervoor te zorgen dat de dragers herkenbaar zijn en goed beschermd op transport gaan, zorgt meemoo voor aangepast verpakkingsmateriaal per dragerformaat. Het juiste gebruik van deze materialen zorgt ervoor dat de kans op beschadiging of het zoekraken van dragers zo klein mogelijk is.

Verzameldozen

Er wordt voor zo goed als elk dragerformaat een aparte op maat gemaakte kartonnen doos voorzien. Deze wordt geleverd voor de aanvang van de registratie. Op de verzameldoos zelf is er ruimte voorzien voor een doosbarcode. Weet je niet welk doostype je moet gebruiken? Vraag het na bij koen.vanacoleyen@meemoo.be.

  Let op: in theorie gebruik je voor elk dragerformaat een aparte doos. Een VHS-cassette steek je bijvoorbeeld niet samen met audiocassettes in een doos. De uitzondering bevestigt de regel, namelijk gemengde projecten, zoals Digitaliseringsproject 7: DV-formaten. Wegens de kleinere hoeveelheden zullen ook voor de projecten gelanceerd via ‘combodigitalisering’ meerdere formaten per doos verpakt kunnen worden.

Klaar om te verpakken? Zorg ervoor dat de barcodes naar boven én in dezelfde richting zijn gericht.

w700q85_Screenshot_support_verpakken_verzameldoos.png

Opvulmateriaal

Het transport van audiovisuele dragers houdt altijd risico’s in. Om schade aan de dragers tijdens het transport te voorkomen, is het belangrijk dat je de doos, eens alle dragers van hetzelfde formaat erin zitten, (indien nodig) verder goed opvult met luchtkussens of noppenfolie (via meemoo). Voor het verpakken van schellak- en lakplaten worden er op maat gemaakte schuimvellen voorzien.

w700q85_Screenshot_support_verpakken_opvulmateriaal.png

Plakband(afroller)

Het is belangrijk dat elke doos goed dichtgeplakt wordt om te vermijden dat dragers kunnen bewegen tijdens het transport. We voorzien jouw organisatie van voldoende plakband en plakbandafrollers.

Bijbestellingen

Merk je dat je te weinig verpakkingsmateriaal hebt om je dragers goed te verpakken voor transport? Je kan een bijbestelling doen via het bestelformulier of via mail naar koen.vanacoleyen@meemoo.be

 


Hoe barcodeer ik?

In onze digitaliseringsprojecten werken we steeds met unieke barcodes. Waar je deze kleeft, waarvoor de afkortingen staan en hoe je met de barcodescanner werkt? Dat lees je hier.

Welke barcodes?

Voor de identificatie van de dragers tijdens transport en digitalisering werden er twee series barcodestickers of -labels ontworpen:

  Door het gebruik van unieke barcodes is de identificatie van alle dragers en hun eigenaars traceerbaar op elk moment van het proces van de digitalisering. Omdat de afmetingen per drager en per doos kunnen verschillen, zijn er verschillende formaten barcodes vervaardigd. Deze worden speciaal voor jou afgedrukt en aan jou geleverd voor de start van de registratie.

De syntax (en afkorting)

De informatie op deze barcode (de syntax) bestaat uit een code per organisatie, een code per dragerformaat, of indien gebundeld, een code voor het specifieke project, en een oplopend volgnummer van zes cijfers. De syntax van de barcodes is steeds als volgt samengesteld:

w700q85_barcodes_AMS.jpeg

Afkorting Betekenis
ACC Audiocassette
AKF Andere Kleine Formaten
BMX Betamax
BSP Betacam SP
BSX Betacam SX
BTC Betacam Oxide
CDR Audio-cd-r
DBE Digital Betacam
DVC DV-formaten
FLM Film
OPD Optische schijven (optical discs), nl. cd en dvd
ORV Openspoelvideo (open reel video)
SLD Schellak- en lakplaat (shellac and lacquer disc)
UMA U-Matic
VCR VCR
VHS VHS
WCL Wasrol (wax cylinder)
WRE Draadspoel (wire recording)
XDC XDCAM
VDC Videocombo-project ikv combodigitalisering
QIA Kwartduim audiotape (quarter inch (1/4") audio tape)

Gebruik van de barcodes

Barcode op de drager en dragerdoos

De drager en zijn bijhorende doos (de dragerdoos) krijgen allebei een identieke barcode. Dit is nodig om de relatie te behouden tussen de drager en zijn dragerdoos waar metadata op genoteerd kan staan. Zo wordt de kans op vergissingen tijdens het digitaliseringsproces geminimaliseerd. Deze barcode begint steeds met de letter ‘A’.

Alle dragers zijn in principe verpakt in een beschermende doos, destijds meegeleverd door de leveranciers of zelf aangekocht. Het kan zijn dat deze oorspronkelijke verpakking in de loop der jaren is beschadigd. Het gaat hierbij om beschadigingen als kapotte scharniertjes van de audiocassettedoosjes waardoor de twee delen van het beschermdoosje uit elkaar vallen, of het ontbreken van delen van de kartonnen hoezen van de kwartduim audiotapes, waardoor de tape niet meer stofvrij kan worden opgeborgen. Het kan ook zijn dat de oorspronkelijke verpakking is zoekgeraakt.

Het is echter van groot belang dat iedere individuele drager zich in een individuele dragerdoos bevindt! Ook cd's of dvd's die zich in bv. een spindel bevinden, of in een doosje met meerdere schijven, moeten individueel verpakt worden (in een jewelcase). Ontbreek je dragerdozen, geef dan een seintje aan Koen en we bekijken wat we kunnen doen voor jou.

Het is belangrijk dat de barcode op de juiste plek wordt gekleefd: standaard in de rechterbovenhoek. Bij sommige dragers zijn er enkele aandachtspunten:

  1. Audiocassette (ACC): het is belangrijk dat de barcode niet over de tandwieltjes in het midden, maar ook niet over de gaatjes onderaan de cassette wordt gekleefd, de zogenaamde detection holes. Dit levert namelijk moeilijkheden op bij het afspelen en dus digitaliseren van de cassette.
  2. DV-formaten (DVC): bij DV-cassettes is het belangrijk dat de beweegbare klep bovenaan niet wordt dichtgekleefd met de barcode. Dit levert namelijk moeilijkheden op bij het afspelen en dus digitaliseren van de cassette.
  3. Cd en dvd (OPD en CDR): let op! Voor cd’s en dvd’s dien je enkel een barcodesticker te kleven op het dragerdoosje. Op de drager zelf mag je géén barcode aanbrengen; dit om te verhinderen dat de gegevenslaag wordt beschadigd. De barcode kleef je op de voorkant van het dragerdoosje, in de rechterbovenhoek.

Voor de service provider (het digitaliseringsbedrijf) is het belangrijk dat de barcodestickers steeds op dezelfde plaats en manier zijn gekleefd, om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Enkel indien het eigen identificatienummer van jouw organisatie zich op dezelfde plaats bevindt als waar de meemoo-barcode zou moeten komen, is het toegestaan om de meemoo-barcode op een andere plaats te kleven. Je hoeft dus nooit je eigen identificatie te overplakken met een meemoo-barcode. Kies in dit geval liefst de linkerkant in plaats van de rechterkant.

Barcode op de verzameldoos

De barcodes bestemd voor de kartonnen verzameldozen beginnen met de letter ‘B’ en zijn van een groter formaat dan deze voor de dragers. Je kleeft deze rechtop in het daarvoor voorziene kadertje op de doos zelf. Het is namelijk van belang dat deze barcodes steeds op dezelfde plaats aangebracht worden om het scannen voor het digitaliseringsbedrijf te vergemakkelijken. 

Documenteer in het registratiesysteem AMS steeds gelijktijdig met het aanbrengen van de barcodes welke dragers er in welke verzameldoos verpakt zitten!

Barcodescanner

Barcodes kunnen worden gelezen met een barcodescanner. Zo hoef je niet telkens de barcode manueel over te nemen in het registratiesysteem AMS. Je kan de barcodescanner dus gebruiken tijdens het registreren, wanneer je de barcodes aanbrengt, maar dit hoeft niet! Je kan de registratie ook zonder barcodescanner volbrengen. De barcodescanner werkt eigenlijk als een toetsenbordvervanging. Ga met je cursor in het veld staan waar de barcode ingescand moet worden ('Barcode drager' of 'Barcode verzameldoos') en scan de barcode. De barcode zal nu automatisch ingevuld worden in het veld.

De barcodescanners die door meemoo aangeleverd worden zijn draadloos en worden geleverd met een basisstation en een USB-kabel die je in de computer kan inpluggen. Je hoeft hiervoor geen extra software te installeren. Via het basisstation dat aangesloten is op jouw computer laadt de barcodescanner op. Plaats de barcodescanner na gebruik dan ook steeds terug in het basisstation zodat je hem de volgende dag weer kan gebruiken. Je kan de scanner tot een afstand van maximum 40 meter van het bijgeleverde basisstation gebruiken.

Klaar met registreren?

Super! Geef dan een seintje aan de projectmanager van meemoo. Zo kunnen wij verder het nodige doen in het registratiesysteem AMS.