circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Wat is Catalogus Pro?

Als contentpartner van meemoo krijg je via Catalogus Pro niet alleen toegang tot je eigen archiefmateriaal, maar kan je ook archiefmateriaal ontdekken over de grenzen van je eigen instelling en (deel)sector heen. Catalogus Pro biedt namelijk een unieke en gebruiksvriendelijke toegang tot de rijke hoeveelheid aan metadata en audiovisueel materiaal in het meemoo-archiefsysteem. Met het platform kan je als archiefwerker, beeldresearcher of publiekswerker de eigen collectiewerking verder optimaliseren, nieuw materiaal ontdekken en de ontsluitingsmogelijkheden van audiovisueel materiaal verruimen.

Catalogus Pro is uitsluitend toegankelijk voor medewerkers van contentpartners in welomschreven functiecategorieën. Om toegang te krijgen tot Catalogus Pro, moeten medewerkers zich registreren en de gebruiksvoorwaarden aanvaarden.

 

"Dankzij Catalogus Pro leren we andere organisaties beter kennen. Als contentpartner kom je er meteen te weten welk audiovisueel materiaal bij meemoo wordt bewaard. Om concreet materiaal te gaan gebruiken, neem ik contact op met de organisaties zelf."

Elke Poppe
Beeldresearcher Canvas, VRT


Het platform bouwt op de afspraken die meemoo met zijn contentpartners maakt in de samenwerkingsovereenkomst. Hierin staat dat je als contentpartner toegang biedt tot jouw materiaal via een afgesloten platform en dit uitsluitend voor andere contentpartners.

Tegelijkertijd zijn er uitzonderingen mogelijk. Bepaalde content wordt niet op het platform getoond (denk bijvoorbeeld aan fictieprogramma’s van de publieke omroep) of is niet voor iedereen toegankelijk (denk bijvoorbeeld aan de landelijke media die ervoor opteren elkaars content vooralsnog niet onderling te delen). Je kan als contentpartner ook - bij wijze van uitzondering - beslissen om bepaalde content niet op het platform ter beschikking te stellen, bijvoorbeeld omdat het over gevoelig materiaal gaat of omdat je hierover afspraken hebt met derden.

Tot slot bepalen de beschikbare metadata de vindbaarheid van het materiaal; wat niet of onvoldoende beschreven is, zal moeilijker teruggevonden worden. We raden daarom aan om extra aandacht te schenken aan de verrijking van beschrijvende metadata in het meemoo-archiefsysteem.

Nieuwsgierig naar Catalogus Pro? Ben je een medewerker van een contentpartner van meemoo, denk je aan de registratievoorwaarden te voldoen en wens je een account aan te maken op dit unieke platform?