circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Wat is digitale instroom?

Naast de dienstverlening rond duurzame opslag van materiaal uit digitaliseringsprojecten heeft meemoo ook een dienstverlening voor reeds gedigitaliseerd of digitaal geboren materiaal. Deze dienstverlening is beschikbaar voor alle contentpartners en is van toepassing op bewegend beeld, audio of stilstaand beeld. De dienstverlening geldt niet voor andere types content zoals (scans van) documenten, games, websites, integrale databanken, etc.

                     Screenshot_2022-12-19_at_18.41.36.png

Wat voorafging

Sinds 2016 stuurde meemoo verschillende bevragingen uit over de digitale collecties van contentpartners (meer daarover lees je hier). Uit deze bevragingen bleek dat er nood is aan duurzame digitale opslag, dat veel contentpartners niet beschikken over een eigen digital asset managementsysteem (DAMS) of collectiebeheersysteem (CMS), en dat er soms te weinig technische expertise aanwezig is.

Daarom besloten we om digitale instroom in het leven te roepen! We gingen van start met een aantal pilootprojecten:

Aan de hand van de lessen die we hieruit trokken, brachten we in 2018-2019 een trajectwerking op gang. Na een grondige evaluatie beslisten we om deze digitale-instroomtrajecten vanaf 2021 op te schalen. Hierbij reiken we jou als contentpartner de nodige tools en ondersteuning aan om je digitale collectie gestructureerd, efficiënt en op schaal over te dragen.


Hoe gaan we te werk?

In dit filmpje dat we voor onze contentpartners maakten, ontdek je in twee minuten wat digitale instroom is en welke vier fases eraan voorafgaan.

 

Terwijl we bij een digitaliseringsproject aan massadigitalisering doen, is een digitale-instroomtraject maatwerk. We werken telkens aan één traject per contentpartner, voorafgegaan door een grondige voorbereiding. In tegenstelling tot een digitaliseringsproject is bij een digitale-instroomtraject (meestal) geen externe partner betrokken. Bovendien kan de doorlooptijd veel langer duren omdat er geen eindpunt bepaald is; een traject kan zo lang duren als nodig is om de collectie te laten instromen.

Screenshot_2022-12-17_at_19.34.32.png

 Belangrijk: als je je inschrijft op een traject, engageer je je ook om de vooropgestelde timings en mijlpalen te halen. Als contentpartner heb je hierin een belangrijke rol te vervullen: je bereidt je collectie voor op de import, je voert datacleaning uit, je zorgt voor de metadata en voor de uiteindelijke aanlevering van de data. Kortom, jij denkt na over en gaat aan de slag met je eigen collectie.

Maar dit doe je niet alleen: meemoo biedt ondersteuning, advies en begeleiding gedurende het hele proces. Eenmaal je begonnen bent aan een digitale-instroomtraject zorgen wij voor de instroomtooling, de duurzame archivering op lange termijn, de ontsluiting van het ingestroomde materiaal en de rapportering achteraf!

Twee soorten digitale-instroomtrajecten

Heb je nog vragen over de instroom van je digitale collecties? Contacteer dan Lobke, projectleider digitalisering en digitale instroom.
Ben je al zeker geïnteresseerd om in te stappen in digitale instroom? Laat het dan even weten via het Dienstenformulier! Meer daarover lees je hier.