Audio, video en grafische bestanden
In tegenstelling tot de digitaliseringsprojecten van meemoo, waar de nadruk op audiovisuele dragers ligt, zijn ook grafische bestanden in scope via digitale instroom. Dat wil zeggen dat scans van foto’s, affiches, kranten en ander vlak materiaal met erfgoedwaarde in aanmerking komen. Wat we momenteel niet doen is documentbeheer, archiveren van e-mails, websites, games, technische tekeningen, en dergelijke.
Uiteraard zijn ook audiovisuele bestanden (bewegend beeld en audio) in scope bij digitale instroom.
Meemoo archiveert archiefmasters. Dit zijn bestanden van de hoogst mogelijke kwaliteit aanwezig in jouw collectie. Ben je niet zeker welke bestanden dit zijn? Geen probleem; in het digitale-instroomtraject voorzien we begeleiding bij de selectie van jouw archiefmasters.
Meervoudige objecten
De werking rond digitale instroom blijft groeien. Wij ontwikkelen dan ook gestaag verder aan nieuwe processen en tools om nog meer aan de noden van jullie, onze contentpartners, en die van meemoo tegemoet te komen. Vanaf 2026 zal het dan ook mondjesmaat mogelijk zijn om ook meervoudige objecten aan te leveren via digitale instroom!
Wat zijn meervoudige objecten?
Tot voor kort was het via digitale instroom enkel mogelijk om enkelvoudige objecten aan te leveren. Dat is één mediabestand (of essence), bv. een video, vergezeld van descriptieve metadata. Deze verschillen van meervoudige objecten, waarbij de intellectuele entiteit of het hoofdobject uit meerdere (media)bestanden bestaat. Al deze bestanden samen zijn nodig om betekenis te geven aan het hoofdobject.
Een voorbeeld van een meervoudig object is een krant. De krant zelf is het hoofdobject of de intellectuele entiteit, die bestaat uit meerdere deelobjecten, namelijk de pagina’s en bijhorende OCR-bestanden voor de tekstherkenning. Er moeten dus relaties gelegd worden tussen al deze deelobjecten, aangezien deze samenhoren tot eenzelfde intellectuele entiteit. Een ander voorbeeld is een ansichtkaart, waarvan een contentpartner een aparte foto of scan heeft van zowel de voor- als de achterkant. Nog meer voorbeelden zie je hieronder.
Hoe worden meervoudige objecten aangeleverd?
De samenhorigheid van de deelbestanden van een meervoudig object wordt gedefinieerd en weergegeven in een SIP, of Submission Information Package. Zo’n SIP of aanleverpakket verpakt jouw mediabestanden en metadata op een gestandaardiseerde of gestructureerde manier. Meer weten?
Meemoo neemt sinds 2024 de E-ARK SIP-specificatie in gebruik en heeft daarbinnen enkele meemoo-profielen gedefinieerd. Dit in het kader van een toekomstbestendige dienstverlening rond digitale instroom, waar je hier meer over kan lezen.
Vanaf 2026 zullen er twee manieren zijn om meervoudige objecten aan te leveren:
- Via de nieuwe instroomtool. Deze tool is eigenlijk een SIP-creator en zal van jouw losse (maar gestructureerde) data SIP's maken voor instroom in het meemoo-archiefsysteem.
- Door zelf SIP's te (laten) maken, met behulp van een (externe) developer. Deze developer maakt dus van jouw materiaal SIP's volgens de specificatie en documentatie en levert deze SIP's aan bij meemoo via S3, voor instroom in het meemoo-archiefsysteem.
Naar de SIP-specificatie en meemoo-profielen (EN)
Wat is niet in scope?
Welke bestandsformaten zijn niet in scope? Het gaat voornamelijk over werkbestanden en niet-duurzame archiefbestanden, zoals:
Heb je toch zulke bestanden in jouw collectie en wil je deze archiveren bij meemoo? Dan zijn er twee opties: we bekijken samen hoe je ze kan omzetten naar duurzame bestandsformaten, of je kan ze archiveren bij meemoo via een betalende dienstverlening (lees hier meer).
Daarnaast zijn alle types bestanden die geen audio, video of grafische bestanden zijn (nog) niet in scope. Het gaat dan bijvoorbeeld om: sociale media, websites of games. Meemoo is wel bezig met pilootprojecten voor de archivering van dit soort archiefmateriaal.
Heb je nog geen duidelijk zicht op welke bestandsformaten aanwezig zijn in jouw digitale collectie? Dan kan het maken van een bestandsinventaris (bv. via DROID) hier duidelijkheid in brengen.