Op zoek naar een item uit je collectie dat bij meemoo bewaard wordt? Je hebt drie manieren om er naartoe te navigeren.
- Eenmaal ingelogd op archief.meemoo.be, vind je je item onder de categorie Gepubliceerde items in de navigatiebalk links.
- Is je item al gedigitaliseerd, maar wacht het nog op goedkeuring in de bufferzone? Dan kan je, indien je hier de rechten toe hebt, je item vinden in Concepten.
- Onder Alle objecten kan je zowel de gepubliceerde items als de concepten terugvinden (ook weer met de juiste rechten).
Tijdens je zoektocht kan je gebruik maken van alle geïndexeerde metadatavelden. Hoe je deze metadatavelden invult en aanpast lees je hier. Hoe je op zoek gaat doorheen deze metadatavelden ontdek je hieronder.
Zoeken via de zoekbalk
1. Vrije zoekterm
Wil je zoeken met een vrije zoekterm, dan typ je de term zonder meer in de zoekbalk en klik je op het vergrootglas rechts naast de balk. Op deze manier wordt er niet enkel gezocht in titels, maar in alle metadatavelden die werden ingevuld bij registratie of digitale instroom. Typ je meerdere woorden in, dan leveren deze woorden los van elkaar zoekresultaten op.
Zoeken op de woorden "haven" en "Antwerpen" toont alle resultaten die relevant zijn voor beide zoektermen, los van elkaar.
2. Exacte zoekterm
Kies je voor een exacte zoekterm, dan typ je de woorden gewoon in dezelfde zoekopdracht. Nu krijg je enkel de bestanden te zien waarin deze exacte woorden in de getypte volgorde voorkomen. Je kan ook slechts een deel van de titel of een deel van een ander metadataveld ingeven.
Zoeken op de term "haven Antwerpen" levert enkel de resultaten op waarbij deze specifieke combinatie van woorden relevant is.
3. Jokerteken of wildcard
Ten slotte kan je ook gebruik maken van een zoekterm met een jokerteken of wildcard. Deze jokertekens kunnen binnen een zoekopdracht een aan jou onbekende waarde vertegenwoordigen, en je kan ze in het begin, in het midden of op het einde van je zoekopdracht plaatsen. Je hebt keuze uit volgende twee jokertekens:
- een asterisk (*) staat voor ‘geen, één of meerdere tekens’;
- een vraagteken (?) staat voor ‘één teken’.
Geef je bijvoorbeeld ‘vide*’ in, dan krijg je alle bestanden te zien met een metadataveld dat begint met de letters ‘vide’ (bv. video, videe, videoboodschap, "video: "…). Bij ‘vide?’ krijg je alle bestanden te zien met een metadataveld dat begint met ‘vide’, gevolgd door hoogstens één enkel teken (bv. video).
Geavanceerd zoeken
Meer opties nodig? Start dan een geavanceerde zoekopdracht. Dit doe je door te klikken op de knop 'Uitgebreid zoeken' met het verrekijkericoon, naast de zoekbalk. Vervolgens verschijnt er een pop-upvenster met verschillende zoekfilters. Deze kan je tegelijkertijd toepassen. De velden waaruit je kan kiezen zijn:
- Inclusief/Exclusief: hier selecteer je of een metadataveld een waarde wel of niet bevat;
- Specifiek veld: in deze lijst selecteer je het metadataveld waarin je wil zoeken;
- Waarde: hier vul je de waarden in waarop je wil zoeken (dit kan op dezelfde drie manieren als beschreven in Zoeken via de zoekbalk).
- Je kan ook extra regels toevoegen aan je zoekopdracht met de plusknop (+).
Zoeken op datum
Wil je een item zoeken op datum? Dat doe je het meest efficiënt via geavanceerd zoeken:
- Om het gewenste item te vinden klik je onder 'Specifiek veld' het veld ‘datum creatie’ of het veld ‘datum uitgave/uitzending’ aan.
- Vervolgens geef je de datum in.
- Heb je een exacte zoekterm? Vul dan de datum in het correcte formaat in.
- Op zoek naar een bredere tijdsperiode? Maak dan creatief gebruik van de jokertekens (bv. 1994-04* voor alle items uit april 1994).
We maken een onderscheid tussen twee soorten data, wat niet onbelangrijk is tijdens je zoekopdracht:
-
Datum van creatie:
Dit is de datum waarop de inhoud op de audiovisuele drager is gecreëerd en wordt genoteerd als yyyy-mm-dd. Bij registratie of digitale instroom komen deze metadata vaak mee, maar bijkomende metadata kan je ook zelf aanvullen. Meer informatie over dit veld vind je hier. -
Datum van uitgave of uitzending:
Dit is de datum waarop het materiaal beschikbaar is gesteld voor het publiek, of wanneer het werd uitgezonden op radio/televisie en wordt genoteerd als yyyy-mm-dd. Bij registratie of digitale instroom komen deze metadata vaak mee, maar je kan bijkomende metadata ook zelf aanvullen. Meer informatie over dit veld vind je hier.
Zoeken via de filters
Tenslotte kan je ook items zoeken aan de hand van filters. Je vindt deze aan de linkerkant van je beeldscherm.
Hoe werk je met de filters?
- Je kan de filters tonen en verbergen met de knop rechts naast Filteren
- Selecteer de waarden aan die je te zien wil krijgen in je zoekresultaten door op het bolletje naast het facet te klikken:
Het is mogelijk dat de specifieke waarde die je wil aanduiden nog niet in de lijst staat omdat het bereik niet groot genoeg is. Klik dan op “Zoeken in de filter”, vul je zoekterm in en klik op “Toepassen”. Je kan ook klikken op “Meer tonen” in dit venster om het bereik te vergroten:
Toegepaste filters worden toegevoegd aan Gekozen filters bovenaan:
- Je kan individuele filters terug verwijderen door het kruisje aan te klikken naast de filter in Gekozen filters. Om alle toegepaste filters te verwijderen, gebruik je de knop Leegmaken.
Veelgebruikte filters voor zoekopdrachten zijn:
-
Service Provider:
Dit is de digitaliseringspartner die voor de digitalisering van de audiovisuele drager instond. Je digitaal ingestroomde materiaal vind je terug onder “borndigital”. -
Bestandstype:
Je kan filteren op video, audio, paper (kranten), film (pellicules) en photo (glasplaten uit het GIVE-project). Deze informatie komt automatisch mee uit de registratietool AMS of digitale instroom. Doordat dit aangeleverde metadata is, zie je hier regelmatig dubbele waardes staan. Zoeken naar “audio”, dus met een kleine letter, zal de resultaten voor “audio” én “Audio” wel weergeven. -
Formaat:
Je kan ook filteren op het soort audiovisuele drager dat gedigitaliseerd is, zoals bv. een VHS-cassette of een cd-r schijf. Deze informatie komt automatisch mee uit de registratietool AMS. -
Mediatype:
In dit veld kan je op de verschillende types bestanden filteren. Na digitalisering en bij digitale instroom komen de bestanden via de meemoo-server in verschillende mediatypes binnen in ons archiefsysteem. Zo stroomt een gedigitaliseerde DVD binnen als een meervoudig object. Meer informatie over hoe je meervoudige objecten en hun onderdelen kan vinden lees je hier. - Datum inhoud: Je kan ook zoeken op de datum waarover de inhoud van het materiaal gaat (dd-mm-yyyy). Mediahaven vult dit veld na ingest in met reeds ingevoerde -vaak technische- metadata. Wanneer er echter geen bruikbare of leesbare datum meekomt, vult Mediahaven de archiefdatum (dag van ingest) in. Belangrijke kanttekening? Deze datum van inhoud is een minder betrouwbaar zoekfacet. Enkel wanneer het veld volledig correct werd ingevoerd, kan je er beroep op doen.
Meer over het meemoo-archiefsysteem
In de volgende artikels leer je: