circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Hoe kan ik fragmenten aanmaken en exporteren?

In het meemoo-archiefsysteem kan je zelf fragmenten aanmaken. Zo hoef je geen volledig bestand te downloaden. Fragmenten kan je bovendien exporteren in lage resolutie, je kan ze zo gebruiken om te streamen of te vertonen op standaardschermen. 

 Goed om weten: wil je graag een videofragment aanmaken van een JPEG2000-bestand, maar volstaat de lageresolutiekopie niet? Dan raden we je aan om de mezzaninekopie te downloaden en de video op te knippen met je favoriete videobewerkingssoftware.

Voor alle andere bestanden kan je volgende stappen volgen:

 1. Surf naar archief.meemoo.be en meld je aan.
 2. Zoek het item dat je wil exporteren.
 3. Open het item in de uitgebreide mediaplayer.
 4. Alle knoppen om fragmenten aan te maken, bevinden zich links van de navigatiebalk:
  • Kies de start van het fragment ({).
  • Kies het einde van het fragment (}).
  • Ga naar de start van het fragment ({<-).
  • Ga naar het einde van het fragment (->}).
  • Verwijder het geselecteerde fragment (prullenmand).
  • Maak het fragment aan (+).
  • Start en einde op de navigatiebalk.

   Support2_1.png
 5. Kies de start van het fragment en het einde. Maak het fragment aan.
 6. Eens je het fragment hebt aangemaakt, verschijnt het rechts bij ‘Fragments’. Mogelijk staat ook het veld ‘Metadata’ nog uitgeklapt:

  Support2_2.png
 7. Maak je meerdere fragmenten aan, dan zie je dus ook meerdere items in dit veld. Je kan ze dan samen bewaren, in de downloadwachtrij zetten of ieder item apart behandelen. Een fragment bewaar je door op het wolkje te klikken. Een fragment toevoegen aan de downloadwachtrij doe je met de neerwaartse pijl:

  Support2_3.png
 8. Je kan de titel van elk individueel fragment wijzigen naar een titel van jouw keuze. Indien je dit niet doet, wordt de titel van het hoofdbestand overgenomen.
 9. Als je je bestanden in de downloadwachtrij hebt gezet, verschijnt onderstaand veld automatisch:

  Support3_1.png
  • A - Instellingen voor de bron en de bestemming:
   Hier kan je kiezen van welke bron (het origineel of de lageresolutiekopie) je wil exporteren en naar welke locatie (de meemoo-sFTP of je lokale schijf). Let op: een archiefmaster downloaden neemt heel wat plaats in op je schijf en het kan problemen opleveren als die ruimte niet beschikbaar is. Fragmenten exporteren van een origineel MXF JPEG2000 bestand lukt ook niet, tenzij je als bron ‘browse’ kiest.
  • B - Het volledige bestand aan de wachtrij toevoegen:
   Zoals voorheen kan je ook nu de integrale bestanden downloaden, van de archiefmaster of de lageresolutiekopie. Deze kan je het best naar de meemoo-sFTP laten exporteren. Meer info over hoe de meemoo-sFTP werkt, vind je hier.

  • C - Aantal items in de wachtrij en het downloaden activeren

  • D - Lijst van fragmenten in de wachtrij:
   Hier kan je de volgorde wijzigen van de items (indien je ze allemaal samen wil plakken bij export) of fragmenten uit de wachtrij verwijderen.

 10. Bij ‘Instellingen voor de bron en de bestemming’ kies je van welke bron (het origineel of de lageresolutiekopie) je wil exporteren en naar welke locatie.

 


Meer over het meemoo-archiefsysteem

In de volgende artikels leer je: