circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Welk materiaal vind ik op Nieuws van de Groote Oorlog?

Nieuws van de Groote Oorlog verzamelt uiteenlopende publicaties van 1914 tot en met 1918. Het gaat om verschillende soorten media: van frontbladen, pamfletten en sluikpers tot kranten, week- en maandbladen. Bovendien komen zowel ondergrondse publicaties als officiële communicatie met goedkeuring van de Duitse bezetter aan bod. Zo krijg je een rijk overzicht van het medialandschap tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om welke titels het precies gaat, vind je in in deze index.

Om deze bladen optimaal te bewaren en toch openbaar raadpleegbaar te maken, werd het materiaal gedigitaliseerd. Alle gedrukte tekst werd ook gescand met Optical Character Recognition om telkens een doorzoekbaar tekstdocument te creëren. Op deze manier kan je zowel het originele blad als een tekstversie online raadplegen. Verder kreeg de zoekfunctie extra kracht dankzij een koppeling met de Namenlijst van het In Flanders Fields Museum. Hierdoor kunnen eindgebruikers in de zoekbalk een naam van een slachtoffer uit de Eerste Wereldoorlog opgeven. Ze krijgen dan een handig overzicht van alle artikels waar die persoon in vermeld is.

Daarnaast werden er in samenwerking met de partners ook aantal blogartikels geschreven. Daarin krijgt de bezoeker wat meer context bij bepaalde onderwerpen die aan bod komen in de rijke collectie. Bekijk hier een overzicht van die artikels.