Dankzij de bezoekertool kan jij als contentpartner je gebruikers toegang kunnen geven tot jouw digitaal audiovisueel materiaal dat bewaard wordt bij meemoo. Met behulp van een krachtige zoekmotor, slimme filters en een gebruiksvriendelijke interface kunnen zij zelfstandig beeld en geluid doorzoeken en bestuderen.
De bezoekertool is een afgesloten platform: je beheert zelf welke bezoekers toegang krijgen tot deze tool. De wettelijke intra muros-uitzondering bepaalt dat auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen de muren van een instelling geraadpleegd mag worden voor wetenschappelijk onderzoek of voor privé-doeleinden.
Als contentpartner kan je op deze website jouw eigen catalogus met audiovisueel materiaal laten activeren en ter beschikking stellen aan de bezoekers van jouw instelling. Een medewerker van jouw organisatie bepaalt dan wanneer en hoe lang iemand dit materiaal kan raadplegen. Daarnaast kunnen ook je interne medewerkers aan de slag gaan met de tool, en kan je gebruikers op afstand toegang geven als je collectie niet langer auteursrechtelijk beschermd is.
Binnen de bezoekertool bepaal je niet alleen wie er in jouw collectie kan grasduinen, maar ook wat je daar laat zien. Alle video- en audiobestanden die je bewaart in het meemoo-archiefsysteem komen in aanmerking om op te nemen in je digitale catalogus. De bezoekertool heeft een eigen licentieset. Als de juiste licenties geactiveerd zijn voor een item uit jouw collectie, dan zal dat item vindbaar zijn in de catalogus. Bovendien kan je bezoekers ook toegang geven tot een selectie van je collectie.
Wat kan de bezoekertool betekenen voor mijn organisatie?
Met de bezoekertool willen we jou als contentpartner een instrument aanreiken om via hetarchief.be je audiovisueel archiefmateriaal veilig toegankelijk te maken voor je eigen doelpubliek.
Wat betekent dit voor jou?
Tijdens het uittekenen van deze tool hebben we sterk ingezet op een gebruiksvriendelijk instrument voor de doelgroepen die het vaakst archieven raadplegen: wetenschappelijk onderzoekers, studenten en heemkundigen. Het eindproduct is interessant als je jouw bezoekers meer geavanceerde functionaliteiten wil aanbieden, zoals favorietenlijstjes bijhouden of metadata exporteren.
Daarnaast kan je de bezoekertool ook gemakkelijk inzetten voor interne medewerkers. Sleutelgebruikers op hetarchief.be kunnen ook de archieven van andere contentpartners doorzoeken, terwijl de bezoekertool enkel archiefmateriaal van je eigen instelling zichtbaar maakt. Daardoor vallen sommige beperkingen weg: je bepaalt zelf wie toegang heeft tot de tool en wanneer die toegang vervalt. Het aantal accounts dat toegang krijgt is ongelimiteerd. Je kan dus ook toegang verlenen aan stagiairs en vrijwilligers.
Een website die klaar is voor de toekomst
Bij meemoo blijven we werken aan één overkoepelend ontsluitingsplatform. Daar willen we de komende jaren ook kranten en foto’s uit het meemoo-archiefsysteem op integreren. We maken middelen vrij om deze website aan te passen aan een steeds veranderende digitale context. Heb je suggesties om de bezoekertool te verbeteren? Bezorg ze ons via support@meemoo.be en we bekijken wat mogelijk is.
Ik heb een vraag of opmerking over de bezoekertool. Waar kan ik terecht?
Je kan steeds met je vragen of opmerkingen bij support@meemoo.be. Omschrijf duidelijk jouw vraag of opmerking en vermeld zeker dat het gaat over de bezoekertool.
Neem ook zeker een kijkje op onze pagina met veelgestelde vragen over de bezoekertool.