Landingspagina
Nadat je ingelogd bent in het meemoo-archiefsysteem, kom je terecht op de landingspagina. Vanop deze pagina kan je direct naar een item zoeken (1), naar je Concepten gaan (2) of een Externe koppeling (de oude beheersmodule, 3). Onder ‘Concepten’ vind je dezelfde bestanden terug die je vroeger in de “bufferruimte” of “Workspace” vond.
Daarnaast zie je ook Taken en Notificaties (4): dit zijn twee functies waarvan we nog onderzoeken of ze binnen de meemoo-flow gebruikt kunnen worden, en die dus voorlopig nog niet actief zijn.
Hoofdnavigatie
Aan de linkerkant van je scherm vind je de hoofdnavigatie terug. Vanaf deze balk kan je springen van de landingspagina naar alle objecten of concepten, maar ook naar je profiel of de lijst van bestanden die je klaargezet hebt voor export.
|
Wil je als gebruiker van het archiefsysteem ook de items Concepten kunnen bekijken en publiceren? Stuur dan een mailtje naar support@meemoo.be
De functies “Opladen” en “Mijn taken” zijn niet actief.
Alle objecten
Als je op "Alle objecten" klikt, kom je terecht op de overzichtspagina waar de meest courante handelingen op objecten rechtstreeks uitgevoerd kunnen worden.
Facetten, zoeken en uitgebreid zoeken
Via de zoekfacetten links, of de zoekbalk en de uitgebreide zoekfunctie kan je de zichtbare items beperken. We gaan dieper in op deze drie functionaliteiten in “Items zoeken in het meemoo-archiefsysteem”
Weergave wijzigen
Naast de zichtbare items beperken, kan je ook de volgende opties wijzigen:
Aantal items per pagina | van 25 tot 100 items per pagina |
Sortering |
|
Weergave |
|
Deze drie kan je ook in je profiel aanpassen naar jouw eigen voorkeuren. Deze blijven dan als standaardwaardes bewaard voor jou bij elke keer je je aanmeldt.
Acties op items vanuit het overzichtsveld
Vanuit het overzicht op Alle Objecten, Concepten of de Gepubliceerde items, kan je al een aantal snelle acties uitvoeren. Deze vind je onder “Acties” in de lijstweergave of in het kader van het item in rasterweergave. Als je op het contextmenu klikt, krijg je nog extra mogelijkheden.
Lijstweergave | Rasterweergave |
De 3 zichtbare acties zijn:
- Download voorbeeldbestand: hiermee download je een lageresolutiebestand van het item rechtstreeks naar je computer via je browser.
- Download origineel bestand: hiermee zet je een downloadlink naar het hogeresolutiebestand klaar in je downloadlijst. Hier moet je nog wel kiezen voor “Directe Download” en dan klikken op “Download voorbereiden” voor je download gestart wordt. De andere optie “Downloaden met transformaties” is niet actief.
- Delen: via de getoonde link, kan je het item rechtstreeks delen met collega’s die toegang hebben tot dit item. Delen buiten je organisatie of met andere gebruikers die geen toegang hebben, gaat niet met deze methode. Je kan wel een downloadlink mailen.
Let op: sommige bestanden kunnen meer dan 200GB groot zijn en zal je dus niet rechtstreeks naar je computer via de browser kunnen downloaden. Hiervoor raden we het gebruik van de meemoo FTP server aan.
Via het menu dat getoond wordt als je op klikt, zie je de volgende extra opties:
|
Een item openen
Je kan een item vanuit het overzichtsveld in detail openen, of rechtstreeks naar de eigen pagina van het item gaan.
Om een detailvenster in het overzichtsveld weer te geven, klik je (zowel in raster als lijstweergave) in het witte kader rond het item. Een nieuw deelvenster verschijnt langs rechts. In deze view, krijg je het hele overzicht van de metadata van dat ene item, maar kan je ook snel tussen verschillende items heen en weer klikken in het overzichtsveld.
Je kan hier ook de metadata aanpassen door op de knop “Beschrijven” te klikken, of extra acties uitvoeren zoals Downloaden, Delen, afspelen etc.
Om de metadata van het item op 1 volledige pagina te bekijken, kan je klikken vanuit het contextmenu in het overzichtsveld( “Bekijken”) of op “Meer tonen” in het detailvenster:
Eens op de pagina van het item, kan je alle beschrijvende metadata bekijken of bewerken, technische metadata (‘Exif’) of levensloop in het archiefsysteem (‘Historiek’) bekijken. Meer informatie over hoe, wanneer en waar je de metadata van een item aanpast vind je hier.
Je ziet ook nog Collectie, Relaties en Hiërarchie: deze functies zijn binnen de huidige werking (nog) niet actief.
Daarnaast kan je nog alle acties uitvoeren die ook vanuit het overzichtsveld kunnen uitgevoerd worden zoals downloaden, toevoegen aan je selectie of openen in de uitgebreide mediaspeler.
Concepten
Zijn er recent enkelvoudige bestanden vanuit digitalisering ingestroomd in je archief? Dan kan je deze terugvinden onder “Concepten>Alle Concepten”. De bestanden die je hier ziet, zijn in de laatste 6 maanden ingestroomd en wachten op (automatische) publicatie na kwaliteitscontrole. Vanuit dit overzicht kan je, zoals bij “Alle objecten”, ook zoeken en filteren:
Daarna kan je de gevonden bestanden bekijken, beschrijven of publiceren. Dit kan je in bulk door meerdere te selecteren of elk apart:
Selectie
Hier vind je 2 groepen bestanden terug: de bestanden die je zelf aan je selectie toegevoegd hebt en de bestanden in de wachtrij om te downloaden.
Vanuit “Mijn selectie” kan je alle bestanden samen downloaden of exporteren naar een locatie of delen met collega’s.
Bij “Downloads” zie je alle downloads die in verwerking of uitgevoerd zijn. Vanuit het contextmenu kan je het bestand rechtstreeks downloaden via de link of de downloadlink doormailen naar externen. Deze links blijven 14 dagen bestaan. Is deze termijn verstreken, moet je de download opnieuw genereren.
Profiel
Wil je de standaardsortering aanpassen, taal wijzigen of je afmelden? Dan kies je een van de opties onder “Profiel”. Hier een opsomming van de acties die mogelijk zijn:
Gebruikersprofiel: hier kan je, door op de knop ‘bewerken’ te klikken, bijvoorbeeld de standaardweergave, sortering en taal aanpassen. Een aantal zaken zoals je mailadres kan je niet wijzigen. Notificaties: deze functie is niet actief Bewaarde zoekopdrachten: sommige gebruikers zoeken vaak binnen éénzelfde set van bestanden die opgeroepen kunnen worden door middel van een bewaarde zoekopdracht. Hier kan je deze zoekopdrachten activeren en zoeken in de items in je archief die aan de voorwaarden voldoen. Prullenmand: per ongeluk een bestand verwijderd? Met deze lijst kan je dit bestand in ere herstellen: indien je de juiste rechten hebt, kan je het bestand zelf terugzetten via de acties. Indien niet, stuur je ons een mailtje op support@meemoo.be. Afmelden: wordt jouw pc door meerdere mensen gebruikt? Gebruik dan zeker de “Afmelden”- knop indien je sessie beëindigd mag worden. Zo voorkom je oneigenlijk gebruik van jouw account. |
Meer over het meemoo-archiefsysteem
In de volgende artikels leer je: