Mijn rol en meerwaarde als contentpartner van meemoo
Als contentpartner is jouw kwalitatief beeld- en audiomateriaal bijzonder waardevol voor het onderwijs. Waarom? Het laat lesgevers toe om hun lessen te verrijken met audiovisuele parels die niet of moeilijk te vinden zijn. Die parels komen niet zomaar bovendrijven. Het aanbod op Het Archief voor Onderwijs komt tot stand dankzij de match tussen jouw expertise als collectiebeheerder en de onderwijskennis van de leerkracht-redacteurs van Het Archief voor Onderwijs. Het resultaat is een audiovisuele schatkamer waar leerkrachten snel en efficiënt lesmateriaal terugvinden.
Als contentpartner van Het Archief voor Onderwijs bouw je mee aan dé beeldbank voor het onderwijs. Lesgevers en studenten lerarenopleiding krijgen op die manier toegang tot filmpjes en geluid uit jouw archief. Bovendien verrijken we het geselecteerde audio- en beeldmateriaal met beschrijvende gegevens specifiek voor het onderwijs. Daarnaast worden er kant-en-klare collecties mee gebouwd die onmiddellijk inzetbaar zijn in de klas, op basis van de eindtermen.
Als contentpartner kan je hieraan bijdragen door een selectie van jouw materiaal te laten publiceren op ons onderwijsplatform. Enkel items waarvan één van de twee onderwijslicenties aanstaan én die relevant zijn voor het onderwijs, komen in aanmerking voor publicatie. Bovendien kan je je eigen educatieve werking en aanbod verrijken met hyperlinks naar audiovisueel materiaal op Het Archief voor Onderwijs.
Jouw voordeel als contentpartner
- Je verrijkt je eigen educatieve werking en projecten.
- Dit gebeurt met bestaand uniek audiovisueel bronnenmateriaal.
- Het beschikbare beeld en geluid is geselecteerd op maat van de klas.
- Zo open je een nieuw, heel gericht kanaal naar leerkrachten en hun leerlingen.
- Jouw unieke collectie verrijkt en bereikt de Vlaamse klassen.
Het voordeel van deze samenwerking voor lesgevers
- Ze krijgen toegang tot inspirerende audiovisuele collecties.
- Die collecties zijn opgebouwd rond uiteenlopende inhoudelijke onderwerpen én worden samengesteld door experts.
- Dit gebeurt conform de eindtermen en leerplandoelen.
- De beeld- en geluidsfragmenten zijn meteen inzetbaar in de klas.
Meer weten? Volg een workshop over Het Archief voor Onderwijs op maat van contentpartners, of maak een afspraak via het onderwijsloket. Dan bekijken we samen de mogelijkheden van Het Archief voor Onderwijs voor jouw organisatie.
Mijn mogelijkheden als partner van Het Archief voor Onderwijs
Als contentpartner kan je actief aan de slag op Het Archief voor Onderwijs om je eigen audiovisueel materiaal in de kijker te zetten en je educatieve werking te versterken. Een gemakkelijke manier om de doelgroep onderwijs te bereiken, dus. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt.
Een partneraccount aanvragen
Omwille van auteursrechten is het materiaal op Het Archief voor Onderwijs enkel beschikbaar voor lesgevers. Daarom kunnen we enkel lesgevers toegang verlenen tot dit platform. Heb je lesgevers die als auteur of als medewerker voor jouw organisatie werken? Dan kan je voor hen een partneraccount aanvragen via deze link. Op deze manier wordt hun account op Het Archief voor Onderwijs verbonden aan jouw organisatie, met jouw logo.
Ook als educatief medewerker van een contentpartner kan je tijdelijk toegang krijgen tot het platform, in het kader van een educatief project gericht op leerplichtonderwijs. Lees hier hoe je als contentpartner toegang kan krijgen tot Het Archief voor Onderwijs.
Jouw materiaal op Het Archief voor Onderwijs
Ben je contentpartner van meemoo? Dan is het mogelijk om jouw content zichtbaar te maken op Het Archief voor Onderwijs. Uiteraard gebeurt dit niet zonder jouw toestemming: enkel items waarvan één van de twee onderwijslicenties aangevinkt staan, komen in aanmerking. Je behoudt als contentpartner steeds alle controle over waar je materiaal gepubliceerd mag worden.
Met de licentie VIAA-ONDERWIJS of de licentie ONDERWIJS-FRAGMENT stroomt je audiovisueel materiaal niet automatisch door naar Het Archief voor Onderwijs. Fragmenten komen pas op Het Archief voor Onderwijs te staan als ze door één van onze leerkracht-redacteurs geselecteerd worden, of als ze aangevraagd worden door een leerkracht. Door deze vraaggedreven aanpak komt dus slechts een selectie van jouw materiaal op Het Archief voor Onderwijs terecht. Lees hier meer over hoe je materiaal op het platform terecht kan komen.
Zelf aan de slag
Wil je je audiovisueel materiaal in een bruikbare vorm aanbieden aan lesgevers? Dan kan je op Het Archief voor Onderwijs zelf collecties en collectiebundels aanmaken.
Weet je niet hoe je hier aan moet beginnen? Bekijk dan de praktische handleiding voor het aanmaken van bundels en collecties, of volg een workshop voor contentpartners.
Wil je graag partner worden van Het Archief voor Onderwijs? Wil je samen met ons bekijken wat dit platform voor jouw organisatie kan betekenen? Of heb je een specifieke vraag? Boek dan een afspraak via het onderwijsloket.
Do's en don'ts voor mij als contentpartner op Het Archief voor Onderwijs
DO’s
- Stel je eigen unieke beeld en geluid uit het meemoo-archiefsysteem (MAM) ter beschikking van lesgevers.
- Verrijk jouw educatieve werking voor leerkrachten met hyperlinks naar relevante items op Het Archief voor Onderwijs.
- Maak collecties aan die lesgevers secundair onderwijs als opdracht kunnen geven aan hun leerlingen.
- Zet jouw organisatie in de kijker op Het Archief voor Onderwijs door sterke collecties en/of bundels te maken. Daarbij kan je als contentpartner niet alleen beeld en geluid uit je eigen collectie inzetten, maar ook putten uit het volledige aanbod van alle contentpartners op Het Archief voor Onderwijs.
- Bereik de doelgroep onderwijs via een vermelding in onze onderwijsnieuwsbrief.
- Rapporteer over het bereik van jouw items en collecties op Het Archief voor Onderwijs aan de hand van het aantal views, bookmarks en opdrachten.
DON’Ts
- Accounts uitgereikt aan medewerkers van contentpartners zijn strikt voor persoonlijk gebruik.Deel ze dus niet onder collega’s en maak ze zeker niet publiek toegankelijk.
- Het is niet toegestaan om Het Archief voor Onderwijs toegankelijk te maken in je eigen publieksruimte (zoals een tentoonstelling) of voor het brede publiek via je website. Enkel lesgevers hebben toegang tot Het Archief voor Onderwijs.
- Je kan het materiaal van Het Archief voor Onderwijs niet offline aanbieden.
- Je kan filmpjes niet embedden op je eigen website vanuit Het Archief voor Onderwijs.
- Het is niet mogelijk om ander materiaal zoals afbeeldingen of foto’s vanuit het meemoo-archiefsysteem toe te voegen aan Het Archief voor Onderwijs.
Meer weten? Klik hier voor een antwoord op een aantal veelgestelde vragen en ontdek wat wel en niet mogelijk is op Het Archief voor Onderwijs.