circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Aan de slag

Fragmenten aanmaken en exporteren

In het meemoo-archiefsysteem kan je zelf fragmenten aanmaken. Zo hoef je geen volledig bestand te downloaden. Fragmenten kan je bovendien exporteren in lage resolutie, je kan ze zo gebruiken om te streamen of te vertonen op standaardschermen. 

 Goed om weten: wil je graag een videofragment aanmaken van een JPEG2000-bestand, maar volstaat de lageresolutiekopie niet? Dan raden we je aan om de mezzaninekopie te downloaden en de video op te knippen met je favoriete videobewerkingssoftware.

Voor alle andere bestanden kan je volgende stappen volgen:

 1. Surf naar archief.meemoo.be en meld je aan.
 2. Zoek het item dat je wil exporteren.
 3. Open het item in de uitgebreide mediaplayer.
 4. Alle knoppen om fragmenten aan te maken, bevinden zich links van de navigatiebalk:
  • Kies de start van het fragment ({).
  • Kies het einde van het fragment (}).
  • Ga naar de start van het fragment ({<-).
  • Ga naar het einde van het fragment (->}).
  • Verwijder het geselecteerde fragment (prullenmand).
  • Maak het fragment aan (+).
  • Start en einde op de navigatiebalk.

   Support2_1.png
 5. Kies de start van het fragment en het einde. Maak het fragment aan.
 6. Eens je het fragment hebt aangemaakt, verschijnt het rechts bij ‘Fragments’. Mogelijk staat ook het veld ‘Metadata’ nog uitgeklapt:

  Support2_2.png
 7. Maak je meerdere fragmenten aan, dan zie je dus ook meerdere items in dit veld. Je kan ze dan samen bewaren, in de downloadwachtrij zetten of ieder item apart behandelen. Een fragment bewaar je door op het wolkje te klikken. Een fragment toevoegen aan de downloadwachtrij doe je met de neerwaartse pijl:

  Support2_3.png
 8. Je kan de titel van elk individueel fragment wijzigen naar een titel van jouw keuze. Indien je dit niet doet, wordt de titel van het hoofdbestand overgenomen.
 9. Als je je bestanden in de downloadwachtrij hebt gezet, verschijnt onderstaand veld automatisch:

  Support3_1.png
  • A - Instellingen voor de bron en de bestemming:
   Hier kan je kiezen van welke bron (het origineel of de lageresolutiekopie) je wil exporteren en naar welke locatie (de meemoo-sFTP of je lokale schijf). Let op: een archiefmaster downloaden neemt heel wat plaats in op je schijf en het kan problemen opleveren als die ruimte niet beschikbaar is. Fragmenten exporteren van een origineel MXF JPEG2000 bestand lukt ook niet, tenzij je als bron ‘browse’ kiest.
  • B - Het volledige bestand aan de wachtrij toevoegen:
   Zoals voorheen kan je ook nu de integrale bestanden downloaden, van de archiefmaster of de lageresolutiekopie. Deze kan je het best naar de meemoo-sFTP laten exporteren. Meer info over hoe de meemoo-sFTP werkt, vind je hier.

  • C - Aantal items in de wachtrij en het downloaden activeren

  • D - Lijst van fragmenten in de wachtrij:
   Hier kan je de volgorde wijzigen van de items (indien je ze allemaal samen wil plakken bij export) of fragmenten uit de wachtrij verwijderen.

 10. Bij ‘Instellingen voor de bron en de bestemming’ kies je van welke bron (het origineel of de lageresolutiekopie) je wil exporteren en naar welke locatie.

Formaten om te exporteren

Exporteren van bestanden uit het meemoo-archiefsysteem (MAM) kan je op verschillende manieren en om verschillende redenen doen. Afhankelijk van het gebruik dat je voor ogen hebt, kan je een item het best in een bepaald formaat downloaden of exporteren uit het meemoo-archiefsysteem. Zo heb je voor gebruik online een kleiner bestand nodig dan voor vertoning op grote schermen of voor duurzame bewaring.

In het archiefsysteem zitten al twee standaardformaten van eenzelfde item en je kan nog een tussenformaat aanmaken (een ‘mezzaninekopie’) voor specifieke doeleinden. Afhankelijk van het type materiaal dat je nodig hebt - video of audio - heb je een andere keuze in formaten.

Heb je niet het volledige bestand nodig, maar enkel een fragment? Lees hier hoe je dat aanmaakt en hoe je het fragment downloadt.

In welk formaat exporteer ik video?

Bij video heb je de keuze tussen drie verschillende formaten:

 1. Een lageresolutiekopie
  • Wordt standaard aangemaakt bij importeren.
  • Wij noemen dit ook een streaming- of browsekopie.
  • Door zijn kleinere formaat neemt het minder ruimte in om over het internet te versturen en is het geschikt om online te gebruiken, bv. op je website en op kleinere schermen tijdens een tentoonstelling.
 2. Een mezzaninekopie
  • Wordt niet standaard aangemaakt bij het aanvragen van een export.
  • Wil je het videobestand op een groter scherm vertonen, dan gebruik je een mezzaninekopie. Die heeft een hogere kwaliteit dan de lageresolutiekopie, maar kan je relatief snel downloaden uit het archiefsysteem.
 3. Een hogeresolutiekopie
  • Wordt standaard aangemaakt bij importeren.
  • Dit zwaarste formaat, de hogeresolutiekopie (of de archiefmaster), is enkel geschikt voor duurzame bewaring omdat het om erg zware bestanden gaat.
Formaat Geschikt voor Kwaliteit Grootte Downloadtijd (*) Technische details Stappenplan

Lageresolutie-
kopie

Hergebruik en streaming via een website; vertoning op kleine schermen. Gemiddeld  1 GB/uur 5 minuten

Container: MP4

Codec: H264

Lageresolutiedownload

Mezzanine-
kopie

Vertoning op grote schermen. Hoog 27,5
GB/uur
30 minuten

Container: MOV

Codec: Apple
ProRes

Mezzaninekopie downloaden

Hogeresolutie-
kopie

Duurzame bewaring; hergebruik waarbij de kwaliteit zo hoog mogelijk moet zijn, bvb. reproductie. Zeer
hoog
25-50
GB/uur
4 à 5 uur

Container: MXF

Codec: JPEG2000 of IMX D-10

Hogeresolutiedownload

(*) De downloadtijd is een grootteorde en geen garantie. Ze werd berekend op basis van een gemiddelde internetverbinding (30 mbit/sec) en op een moment waarbij geen abnormaal hoge belasting op het meemoo-archiefsysteem aanwezig is.

In welk formaat exporteer ik audio?

Bij audio is de keuze iets makkelijker: doordat het om lichtere bestanden gaat, is een tussenformaat hier overbodig. Als je een audiobestand wil streamen of bijvoorbeeld laten beluisteren in een tentoonstelling, dan kies je de lageresolutiekopie. Voor duurzame bewaring of voor hergebruik waarbij je de hoogste kwaliteit nodig hebt, download je een hogeresolutiekopie.

Formaat Geschikt voor Kwaliteit Grootte Downloadtijd (*) Technische details Link

Lageresolutie-
kopie

Hergebruik of streaming via een website; beluisteren in een museum. Gemiddeld 100 MB/uur  1 minuut

Container: MP4

Codec: AAC

Lageresolutiedownload
Hogeresolutie-
kopie
Duurzame bewaring; hergebruik waarbij de kwaliteit zo hoog mogelijk moet zijn, bvb. reproductie. Zeer
hoog
1 GB/uur 15 minuten

Container: WAV

Codec: LPCM

Hogeresolutiedownload

(*) De downloadtijd is een grootteorde en geen garantie. Ze werd berekend op basis van een gemiddelde internetverbinding (30 mbit/sec) en op een moment waarbij geen abnormaal hoge belasting op het meemoo-archiefsysteem aanwezig is.


Beeld en geluid exporteren

Nu je weet in welk formaat je beeld en geluid kan exporteren, leggen we je hieronder uit hoe je concreet aan de slag kan. Klik onderstaande secties hiervoor open.

Hoe exporteer ik video?

In lage resolutie

 1. Surf naar archief.meemoo.be en meld je aan.
 2. Zoek het item dat je wil exporteren.
 3. Open het item in de uitgebreide mediaplayer.
 4. Op deze pagina klik je rechts onderaan op ‘Download queue’:
  w1440q85_LowResVid1.png
 5. Klik op ‘Add complete file to queue’ om het integrale bestand toe te voegen aan de wachtrij.
 6. Druk vervolgens op het tandwieltje om de instellingen te wijzigen.
 7. Je krijgt de instellingen te zien. Wijzig het aangeduide veld ‘Source’ van ‘Original’ naar ‘Browse’. De rest van de instellingen mogen onveranderd blijven. Vergeet niet om onderaan op ‘OK’ te klikken.
 8. Klik op de knop ‘Download’.
 9. Eens het bestand klaar staat, kan je het naar je lokale schijf downloaden. Je zal dus nog eens op ‘Download’ moeten klikken. Dan komt het bestand in je Downloads-map terecht, of op de standaardlocatie ingesteld via je browser. Afhankelijk van je internetconnectie kan dit een tijdje duren.

In hoge resolutie

Deze bestanden zijn met standaardapparatuur en -software vaak niet zomaar afspeelbaar. Wil je je hogeresolutie-export toch bekijken, neem dan contact op met support@meemoo.be.


Een hogeresolutiekopie van een videobestand kan je op twee manieren downloaden: naar je lokale schijf of naar de meemoo sFTP-server. Hou er rekening mee dat je nu een archiefmaster downloadt. Dat zijn grote bestanden die er 4 à 5 uur kunnen over doen om te downloaden. Download je naar je lokale schijf, dan moet je computer zo lang blijven open staan. We raden je dus aan om gebruik te maken van de meemoo sFTP-server, omdat je hierbij kan blijven werken op je browser en computer terwijl de download in de achtergrond verwerkt wordt. Heb je je materiaal sneller nodig, dan kan je beter een mezzaninekopie exporteren.

Naar je lokale schijf exporteren

 1. Surf naar archief.meemoo.be en meld je aan.
 2. Zoek het item dat je wil exporteren.
 3. Open het item in de uitgebreide mediaplayer.
 4. Op deze pagina klik je rechts onderaan op ‘Download queue’.
 5. Klik op ‘Add complete file to queue’ om het integrale bestand toe te voegen aan de wachtrij.
 6. Zie je het bestand in de wachtrij staan, klik dan op ‘Download’.
 7. Je bestand wordt opgehaald en klaargezet in de mediaplayer zodat je het hiervan kan downloaden. Dit kan een tijdje duren aangezien het bestand van de duurzame opslagplaats moet worden gehaald.
 8. Eens het bestand klaarstaat, kan je het naar je lokale schijf downloaden. Je zal dus nog eens op ‘Download’ moeten klikken. Het komt dan in je Downloads-map terecht, of op de standaardlocatie ingesteld via je browser. Dit kan, afhankelijk van je internetconnectie een tijdje duren, zeker als het om de archiefmaster, een groot bestand, gaat.

Naar de FTP-server downloaden

 1. Surf naar archief.meemoo.be en meld je aan.
 2. Zoek het item dat je wil exporteren.
 3. Open het item in de uitgebreide mediaplayer.
 4. Op deze pagina klik je rechts onderaan op ‘Download queue’.
 5. Klik op ‘Add complete file to queue’ om het integrale bestand toe te voegen aan de wachtrij.
 6. Druk vervolgens op het tandwieltje om de instellingen te wijzigen.
 7. Wijzig enkel het aangeduide veld ‘Format’ van ‘Original’ naar ‘Exporteer als Hires VIAA FTP’. De rest van de instellingen mag onveranderd blijven. Vergeet niet om onderaan op ‘OK’ te klikken.
 8. Zie je het bestand in de wachtrij staan, klik dan op ‘Export’.
 9. Je aanvraag wordt nu verwerkt. Je mag gerust je browser al sluiten, dit heeft geen invloed op het proces.
 10. Eens het bestand gedownload is naar de FTP-server, ontvang je een e-mail en kan je het daar lokaal downloaden. Lees hier hoe.

Mezzaninekopie downloaden

Wil je een videobestand tonen op groot scherm? Dan raden wij aan de mezzaninekopie te gebruiken. Een mezzaninekopie is geen standaardformaat en is dan ook niet standaard aanwezig in het meemoo-archiefsysteem. Als je hier gebruik van wil maken, dan wordt er op het moment zelf een hogeresolutie-export gemaakt van de tape en omgezet naar een mezzaninekopie die op de meemoo sFTP-server geplaatst wordt. Hoe ga je te werk?

 1. Surf naar archief.meemoo.be en meld je aan.
 2. Zoek het item dat je wil exporteren.
 3. Open het item in de uitgebreide mediaplayer.
 4. Op deze pagina klik je rechts onderaan op 'Download queu'.:
  w1440q85_Mezzaninekopie1.png
 5. Klik op ‘Add complete file to queue’ om het integrale bestand toe te voegen aan de wachtrij.
 6. Druk vervolgens op het tandwieltje om de instellingen te wijzigen.
 7. Wijzig enkel het aangeduide veld ‘Format’ van ‘Original’ naar ‘Exporteer als Pro-res’. De rest van de instellingen mag onveranderd blijven. Vergeet niet om onderaan op ‘OK’ te klikken.
 8. Zie je het bestand in de wachtrij staan, klik dan op ‘Export’.
 9. Je aanvraag wordt nu verwerkt. Je mag gerust je browser al sluiten, dit heeft geen invloed op het proces.
 10. Zoals gezegd wordt de archiefmaster opgehaald, naar ‘pro-res’ getranscodeerd en op de meemoo sFTP-server geplaatst. Dit proces kan even duren, maar je ontvangt een mailtje eens je export klaar staat.
 11. Lees hier hoe je naar de meemoo sFTP-server gaat.

Hoe exporteer ik audio?

In lage resolutie

 1. Surf naar archief.meemoo.be en meld je aan.
 2. Zoek het item dat je wil exporteren.
 3. Open het item in de uitgebreide mediaplayer.
 4. Klik rechts onderaan op ‘Download queue’:
 5. Klik op ‘Add complete file to queue’ om het integrale bestand toe te voegen aan de wachtrij.
 6. Druk vervolgens op het tandwieltje om de instellingen te wijzigen.
 7. Je krijgt de instellingen te zien. Wijzig het aangeduide veld ‘Source’ van ‘Original’ naar ‘Browse’. De rest van de instellingen mogen onveranderd blijven. Vergeet niet om onderaan op ‘OK’ te klikken.
 8. Klik op de knop ‘Download’.
 9. Eens het bestand klaar staat, kan je het naar je lokale schijf downloaden. Je zal dus nog eens op ‘Download’ moeten klikken. Dan komt het bestand in je Downloads-map terecht, of op de standaardlocatie ingesteld via je browser. Afhankelijk van je internetconnectie kan dit een tijdje duren.

In hoge resolutie

 1. Surf naar archief.meemoo.be en meld je aan.
 2. Zoek het item dat je wil exporteren.
 3. Open het item in de uitgebreide mediaplayer.
 4. Op deze pagina klik je rechts onderaan op ‘Download queue’.
  HiResAudio1.png
 5. Klik op ‘Add complete file to queue’ om het integrale bestand toe te voegen aan de wachtrij.
 6. Zie je het bestand in de wachtrij staan, klik dan op ‘Download’.
 7. Je bestand wordt opgehaald en klaargezet. Dit kan een tijdje duren aangezien het bestand van de duurzame opslagplaats moet worden gehaald.
 8. Eens het bestand klaar staat op de detailpagina, kan je het naar je lokale schijf downloaden. Je zal dus nog eens op ‘Download’ moeten klikken. Het komt dan in je Downloads-map terecht, of op de standaardlocatie ingesteld via je browser. Dit kan, afhankelijk van je internetconnectie een tijdje duren, zeker als het om de archiefmaster, een groot bestand, gaat.

Hoe een logo toevoegen aan een videobestand (met een externe tool)

Een lageresolutie videobestand zal op termijn geen ingebrand logo meer bevatten. Ook niet als je een videobestand downloadt uit het archiefsysteem. Je kan wel een externe tool gebruiken om alsnog je logo toe te voegen aan je videobestand na download uit het archiefsysteem.

We lichten deze twee tools verder toe:

 • iMovie (macOS besturingssysteem) - vereist geen geavanceerde kennis
 • FFmpeg (open source - Windows, macOS en Linux) - vereist geavanceerde kennis

Er zijn uiteraard nog andere opties voor het toevoegen van een logo aan een video. Met zo goed als alle professionele videobewerkingssoftware kan je makkelijk een logo toevoegen aan een videobestand. Indien iMovie of FFmpeg niet beschikbaar is voor jouw computer kan je gebruik maken van volgende software pakketten:

 • Microsoft Photos (Windows, gratis)
 • Adobe Premiere Pro (Windows en macOS, betalend)
 • Adobe Premiere Elements (Windows en macOS, betalend)
 • Apple Final Cut Pro (macOS, betalend)
 • DaVinci Resolve (Windows, macOS en Linux, gratis)

Een logo toevoegen met iMovie

iMovie is een programma voor het macOS besturingssysteem om videofragmenten te bewerken. iMovie wordt ontwikkeld door Apple en is gratis beschikbaar in de App Store.

Importeer je video in iMovie

Open iMovie en importeer je video door op de Import Media knop te klikken, of navigeer via het Bestand menu naar Import Media…. Je kan ook de keyboard shortcut ⌘ I gebruiken om het Import Media venster te openen. Gebruik dan de file browser om te navigeren naar je video.

Logotool_1.png

Een video toevoegen aan de tijdlijn

Klik en sleep het videofragment van het media venster naar de tijdlijn om het toe te voegen.

Logotool_2.png

Een logo toevoegen

Importeer ook je logo (zo goed als alle bestandsformaten zijn ondersteund) in iMovie en voeg het toe aan de tijdlijn op dezelfde manier. Zorg ervoor dat het logo boven de video staat op de tijdlijn. Je kan aanpassen hoe lang het logo in beeld blijft door het uit te slepen in de tijdlijn.

Logotool_3.png

Het logo aanpassen

Met het logo geselecteerd in de tijdlijn kies je boven het preview venster de video overlay opties. Selecteer Picture in Picture uit de dropdown om het logo als overlay op de video te plaatsen. Hier kan je het logo ook verder aanpassen, en eventueel een kader toevoegen rondom het logo.

Logotool_4.png

Je kan de grootte van het logo aanpassen met behulp van de hendeltjes, en de posities van het logo op de video aanpassen door het te slepen.

Logotool_5.png

De video met logo exporteren

Wanneer je tevreden bent met de aanpassingen kan je de video met logo exporteren door in het menu Bestand op Deel… te klikken. Kies dan voor File… om de video op te slaan als bestand op je computer. Selecteer vervolgens de gewenste instellingen voor je video en start het exporteren.

Logotool_6.png

Logotool_7.png

Een logo toevoegen met FFmpeg

FFmpeg is een open-source software project dat gratis beschikbaar is voor Windows, macOS en Linux. Naast het converteren van audio- en videobestanden kan je FFmpeg ook gebruiken voor het toevoegen van een logo op een videobestand. FFmpeg wordt volledig aangestuurd via de Command Line of Terminal van je computer, dus deze methode is aangeraden voor geavanceerde gebruikers. Meer informatie over hoe je FFmpeg kan installeren, en het gebruik van FFmpeg kan je vinden op https://ffmpeg.org

Een logo linksboven toevoegen

Dit is de standaard positie voor het toevoegen van een overlay in FFmpeg. Wanneer je geen extra opties specificeert wordt het logo linksboven op de video geplaatst. Met dit commando voeg je een spatie van 5 pixels toe rondom het logo, zodat het niet de rand van de video raakt:

ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "overlay=5:5" -c copy output.mp4

Logotool_8.png

Een logo rechtsboven toevoegen

Gebruik volgend commando om het logo rechtsboven op de video te plaatsen, in dit voorbeeld opnieuw met 5 pixels spatie rondom:

ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "overlay=main_w-overlay_w-5:5" -c copy output.mp4

Een logo linksonder toevoegen

Gebruik volgend commando om het logo linksonder op de video te plaatsen, in dit voorbeeld opnieuw met 5 pixels spatie rondom:

ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "overlay=5:main_h-overlay_h" -c copy output.mp4

Een logo rechtsonder toevoegen

Gebruik volgend commando om het logo rechtsonder op de video te plaatsen, in dit voorbeeld opnieuw met 5 pixels spatie rondom:

ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "overlay=main_w-overlay_w-5:main_h-overlay_h-5" -c copy output.mp4

Transparantie toevoegen

Je kan het logo ook transparant maken. Om bijvoorbeeld een logo 50% transparant te maken gebruik je volgend commando:

ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "[1]format=rgba,colorchannelmixer=aa=0.5[logo];[0][logo]overlay=(W-w)/2:(H-h)/2:format=auto,format=yuv420p" -c copy output.mp4

Het logo schalen in verhouding met de video

Je kan het logo ook schalen in verhouding met de dimensies van het videobestand; bijvoorbeeld om het logo te resizen tot 10% van de video gebruik je volgend commando:

ffmpeg -i input.mp4 -i logo.png -filter_complex "[1][0]scale2ref=w=oh*mdar:h=ih*0.1[logo][video];[video][logo]overlay=5:H-h-5" -c copy output.mp4

Verder aan de slag met: