circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Audio-en videofragmenten aanmaken

Fragmenten in het meemoo-archiefsysteem

In het meemoo-archiefsysteem kan je zelf fragmenten aanmaken van audio- of videobestanden. Deze fragmenten zijn geen archiefobjecten die op zichzelf staan, maar vormen eigenlijk metadata op de gearchiveerde Intellectuele Entiteit (IE) in de vorm van tijdsmarkeringen. Als je een fragment aanmaakt en bewaart van een audio- of videobestand via de uitgebreide mediaspeler, dan kan je deze ook voorzien van z'n eigen titel en andere beschrijvende metadata. Ze krijgen ook een eigen Mediatype in de lijst met filters, namelijk "Audiofragment" of "Videofragment":

Deze fragmenten worden niet meegeteld als we kijken naar de totale opslag bij meemoo, gezien ze voornamelijk bestaan om een extra laag aan informatie toe te voegen aan het archiefobject.

 

Wanneer maak je een fragment aan?

Er zijn een aantal scenario's waarin fragmenten aanmaken (en bewaren) nuttig zijn.

Opslitsing van gedigitaliseerde dragers met verschillende opnames:
Door de manier waarop de dragers gedigitaliseerd zijn, namelijk in 1 geheel en in bulk, is het voor meemoo en de digitaliseringspartner niet mogelijk om een interpretatie te maken van de inhoud op de drager. De contentpartner, die het materiaal beheert (en vaak ook gemaakt heeft), is het best geplaatst om deze extra informatie toe te voegen. Sommige dragers zullen dus meer dan 1 opname bevatten. Je kan dan als gebruiker van het meemoo-archiefsysteem dit ene audio-of videofragment met de uitgebreide mediaplayer gaan opsplitsen en de fragmenten voorzien van hunn eigen metadata, waaronder ook de licenties voor ontsluiting.

Hergebruik door jullie eigen werking:
In het kader van een streaming op je eigen website of een vertoning heb je meestal geen opname van een uur of meer nodig. Afhankelijk van de benodigde kwaliteit, kan je een fragment van de lageresolutiekopie of de archiefmaster downloaden voor hergebruik.

Aanvragen van derden via bijvoorbeeld HetArchief.be:
Een gebruiker van HetArchief.be stuurt je een aanvraag om een bepaald bestand te bekijken of beluisteren, maar je kan of mag het bestand niet in z'n geheel delen. In dit geval kan je via de uitgebreide mediaplayer een deeltje uit het bestand downloaden en doorsturen naar de gebruiker.

Fragmenten aanmaken, bewaren en voorzien van metadata

  1. Kies de start van het fragment ({).
  2. Kies het einde van het fragment (}).
  3. Ga naar de start van het fragment ({<-).
  4. Ga naar het einde van het fragment (->}).
  5. Verwijder het geselecteerde fragment (prullenmand).
  6. Maak het fragment aan (+).
  7. Start en einde op de navigatiebalk.
Support2_1.png
  • Klik op de tijdsbalk om de start van het fragment aan te duiden:

  • Klik op "{". Er verschijnt een verticale lijn over de balken heen:

  • Klik nogmaals op de tijdsbalk om het einde van het fragment aan te duiden:

  • Klik op "}". Er verschijnt een tweede verticale lijn en de knop (+) om het fragment toe te voegen licht op:
  • Klik op "+".  Een geel kader verschijnt rond de aangeduide tijdsmarkeringen en er komt een gele balk tevoorschijn in de fragmentenbalk:

  • In de navigatiebalk rechts wordt het "Fragments" menu opengeklapt en zie je je fragment ook staan:

  • Onder het aangeduide fragment zie je de exacte tijdsmarkeringen. Door op de titel te klikken, kan je deze ook ineens aanpassen:

  • In dit veld kan je de gewenste titel typen:

  • Nu je fragment aangeduid is, kan je het fragment bewaren met de -knop of direct in de downloadwachtrij zetten met de -knop. Als je je fragment niet bewaart en je venster afsluit, verdwijnt het ook weer. Om fragmenten te kunnen downloaden, hebben we stappenplannen uitgewerkt:

Eens je fragment bewaard is, kan je het ook terugvinden in het meemoo-archiefsysteem om van daar de metadata aan te passen. Keer terug naar het tabblad "Alle objecten" en ververs de pagina. Zie je het fragment niet verschijnen? Kijk dan zeker de filters of zoekopdracht na.


  • Klik op het fragment. Je kan via "Meer tonen" rechtsboven naar de detailpagina gaan en daar de metadata aanpassen of vanuit het overzichtsveld kan je klikken op"Beschrijven" en daar direct aanpassingen uitvoeren:

  • Je zal zien dat het fragment alle beschrijvende metadata, inclusief licenties, overerft van het het hoofdbestand. In dit artikel gaan we dieper in op het aanpassen van metadata.

 


Meer over het meemoo-archiefsysteem

In de volgende artikels leer je: