circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Hoe kan ik een kwaliteitscontrole uitvoeren?

Context

Wens je meer informatie en context over kwaliteitscontrole na digitalisering? In de sectie rond registreren en digitaliseren worden er enkele pagina's aan gewijd. 

>> Lees het er op na

 


Kwaliteitscontrole uitvoeren

De kwaliteitscontrole is een belangrijk onderdeel van digitalisering. Zo zijn alle partijen er zeker van dat het omzettingsproces goed verlopen is. Hieronder vind je stap voor stap hoe je zelf een manuele kwaliteitscontrole kan doen aan de hand van een stappenplan. Wanneer je problemen ondervindt bij een van de stappen van de kwaliteitscontrole, stuur dan gerust een mailtje naar support@meemoo.be.

We raden aan te starten met een controle van de digitale bestanden van dragers die de laatste 6 maanden omgezet werden, omdat deze nog onder garantie vallen en - indien we kunnen aantonen dat er een fout is gebeurd bij de digitalisering - kosteloos opnieuw gedigitaliseerd kunnen worden.

 1. Log in op archief.meemoo.be.
 2. Ga naar Concepten.
 3. Ga georganiseerd te werk per type analoge drager.
  Je vindt deze aan de linkerkant bij de filters. Bij Formaat selecteer je één type drager. Wij vragen om ongeveer 10% steekproefsgewijs te controleren. Je hoeft dus niet alle dragers binnen een bepaald type te controleren.
 4. Sorteer de bestanden op Laatst gearchiveerd onderaan.
 5. Selecteer nu een bestand en klik op Bekijken.
 6. Speel het item af.
  Bij video kan je dit op een hogere snelheid doen, maar wees ervan bewust dat dit het ontdekken van sommige problemen ook kan bemoeilijken. Wanneer de kwaliteit van het item in orde is, kan je dit aangeven op archief.meemoo.be bij dat specifieke item.
 7. Keer terug naar het venster met het overzicht van je gefilterde objecten. Kies nu voor Beschrijven in het optiemenu.
 8. Scroll naar of klik op het tabblad QC.
 9. Wanneer de kwaliteit van het item in orde is, klik dan op 'OK' naast Resultaat manuele QC.
 10. Wanneer je twijfels hebt, kies dan voor 'NOT OK' bij Resultaat manuele QC en kies een optie bij audio en video. Beschrijven de opties het probleem onvoldoende, noteer dan je bemerkingen in het opmerkingenveld.
 11. Vergeet niet alles te bewaren door rechts bovenaan op ‘Bewaren’ te klikken.

w700q85_unnamed_6.png

Enkel voor gebruikers van Mediahaven 1.0

 1. Log in op archief.viaa.be en open de beheersmodule.
 2. Ga vervolgens naar de workspace/bufferruimte.
  bufferruimte.png
 3. Ga georganiseerd te werk per type analoge drager. Je vindt deze aan de linkerkant bij de zoekfacetten. Bij ‘formaat’ selecteer je één type drager. Wij vragen om ongeveer 10% steekproefsgewijs te controleren. Je hoeft dus niet alle dragers binnen een bepaald type te controleren.
  bufferruimte_2.png
 4. Bekijk de bestanden in lijstweergave en sorteer op ‘Archiveringsdatum: aflopend’.
  bufferruimte3.png
 5. Selecteer nu een bestand en dubbelklik om het te openen.

 6. Speel het item af. Bij video kan je dit op een hogere snelheid doen, maar wees ervan bewust dat dit het ontdekken van sommige problemen ook kan bemoeilijken.

 7. Wanneer de kwaliteit van het item in orde is, klik dan het dropdownmenu ‘Resultaat manuele QC’ aan de rechterkant open en kies ‘OK.’

  bufferruimte4.png

 8. Wanneer je twijfels hebt, klik dan het dropdownmenu ‘Resultaat manuele QC’ aan de rechterkant open en kies ‘NOT OK’ en kies een optie bij audio of video. Beschrijven je opties het probleem onvoldoende, noteer dan je bemerkingen in het opmerkingenveld.
  bufferruimte_5.png
 9. Vergeet niet alles te bewaren door rechts bovenaan op ‘Bewaren’ te klikken.

 

Niet zeker van de kwaliteit? Noteer dan de PID en stuur een mail naar support@meemoo.be. Kwaliteitscontrole gebeurt namelijk in eerste instantie op de lageresolutiekopie, dus het is mogelijk dat fouten uitvergroot worden of dat er iets misgelopen is bij het transcoderen, wat een intern proces is. Daarom is de eerste stap altijd om de archiefmaster (of hogeresolutiekopie) te downloaden en bekijken of beluisteren. Hoe je dat doet, lees je hier.

 


Meer over het meemoo-archiefsysteem

In de volgende artikels leer je: