In het meemoo-archiefsysteem (MAM) kan je het beeld en geluid van jouw organisatie beheren. Tussen je audiovisueel materiaal zitten misschien ook beelden of geluidsopnames die, in analoge of digitale vorm, ook voor andere contentpartners interessant zijn. We kregen al enkele vragen rond het overdragen van audiovisueel materiaal aan andere partners. Hieronder beantwoorden we enkele vragen en bieden we waar mogelijk een oplossing.
Hoe draag ik beeld en geluid over naar een andere contentpartner?
Overdracht van materiaal vóór opname in het meemoo-archiefsysteem (MAM)
Nog voor een item uit je collectie wordt opgenomen in het archiefsysteem (bijvoorbeeld tijdens registratie van analoge dragers of opschonen van digitale collecties), kan blijken dat het item beter thuis hoort bij een andere meemoo-contentpartner. In dat geval kunnen de partners in kwestie het materiaal onderling uitwisselen. Dit is een afspraak tussen twee contentpartners en wordt tussen beide organisaties geregeld. Indien wenselijk kan meemoo jullie natuurlijk met elkaar in contact te brengen. Indien de overdracht al voor digitalisering op de agenda staat, geniet deze manier van werken onze voorkeur. Hoe vroeger dit in de keten kan gebeuren, hoe minder werk voor alle partijen.
Overdracht van materiaal na opname in het meemoo-archiefsysteem (MAM)
Ook na opname in het archiefsysteem kan blijken dat een item beter thuis hoort bij een andere meemoo-contentpartner. Een digitale transfer is dan een mogelijkheid. Hiervoor heeft meemoo het uitdrukkelijke akkoord nodig van beide partijen. Meemoo kan dit ondersteunen door de betreffende items of collecties te exporteren en vervolgens te importeren als digitale collectie van een andere contentpartner. Bij deze actie is er oog voor de voorgeschiedenis van deze items en wordt de overdracht duidelijk gedocumenteerd. Neem hiervoor contact op met je accountmanager.
Een kopie maken in het meemoo-archiefsysteem (MAM)
Bij bedreigde film (pellicule) gebeurt de digitalisering op basis van een selectie vooraf (inhoudelijk door de contentpartners en technisch door Cinematek). Zo kan het gebeuren dat een inhoudelijk geselecteerde film ook een technisch betere versie heeft bij een andere partner. Deze betere versie zal dan gedigitaliseerd worden. De contentpartner die de film ook op inhoudelijke basis geselecteerd had, wil misschien een kopie van deze film opnemen in zijn archief. Deze mogelijkheid wordt geval per geval bekeken en ook hiervoor is het akkoord nodig van beide partijen. Neem contact op met Céline Vermeire, projectleider digitalisering film, indien we je hierbij kunnen helpen.
Hoe geef ik toegang tot mijn beeld en geluid aan een andere contentpartner?
Via hetarchief.be (vroeger Catalogus Pro)
Hetarchief.be is het platform waar contentpartners in de rol van sleutelgebruiker elkaars beeld en geluid kunnen zien. Zo kunnen bijv. podiumkunstenorganisaties die coproducties willen delen met andere contentpartners, dat hier doen. Door derden toegang te verlenen tot hetarchief.be hebben zij meteen ook toegang tot het gedeelde materiaal van alle contentpartners. Hou rekening met de volgende voorwaarden:
- Gebruikers van hetarchief.be met de rol van sleutelgebruiker moeten contentpartners zijn van meemoo.
- De medewerkers van deze contentpartner moeten voldoen aan de registratievoorwaarden om sleutelgebruiker te worden op hetarchief.be.
- Om objecten in hetarchief.be te laten verschijnen moeten de licenties VIAA_INTRA_CP_METADATA_ALL en/of VIAA_INTRA_CP_CONTENT in het archiefsysteem (MAM) ingeschakeld staan. Als contentpartner kan je deze volledig zelf beheren in het archiefsysteem.
- Hetarchief.be is geen archiefbeheersysteem. Het is een platform om metadata en/of media te raadplegen en af te spelen.
- Films, kranten en fotomateriaal zijn voorlopig nog niet beschikbaar op hetarchief.be.
Rechtstreeks in het archiefsysteem (MAM)
De contentpartner kan zelf en op eigen verantwoordelijkheid beslissen wie er toegang heeft tot zijn materiaal in het MAM. In dit artikel kan je lezen hoe deze toegang geregeld wordt en welke implicaties dit heeft.