circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

Instappen in de erfgoeddatabank

Voor huidige gebruikers van Erfgoedregister en Erfgoedinzicht voorzien we de instap in de nieuwe erfgoeddatabank in 2025. Nieuwe gebruikers kunnen in de loop van 2026 instappen.

Instappen als huidige gebruiker van Erfgoedplus

Instappen als huidige gebruiker van Erfgoedinzicht

Instappen als nieuwe gebruiker

 


Instappen als huidige gebruiker van Erfgoedplus

Binnen Erfgoedplus zien we 2 types gebruikers:

  1. gebruikers die de collectiedata invoeren en aanpassen in het Erfgoedregister;
  2. gebruikers die eenmalig of op geregelde tijdstippen data uit een eigen systeem aanleverden, zodat ook deze ‘na conversie’ gepubliceerd werden op www.erfgoedplus.be of Europeana.

Binnen het project worden enkel de data uit het Erfgoedregister (de geregistreerde objecten en bijbehorende beelden) gemigreerd naar de erfgoeddatabank. Gebruikers die in het verleden enkel data aanleverden in functie van ontsluiting op www.erfgoedplus.be of Europeana zijn in de loop van 2026 welkom om aan te sluiten als nieuwe gebruiker volgens het tariefplan opgenomen in de gebruiksvoorwaarden.  

De migratie van de Erfgoedregister-data vond plaats in de tweede helft van september 2024. Dat betekent dat halfweg september het Erfgoedregister werd afgesloten, zodat geen nieuwe data meer gecreëerd kunnen worden of bestaande data gewijzigd kunnen worden. De website erfgoedplus.be blijft in de lucht tot het nieuwe collectievenster er is.

Hoe kan je als gebruiker van het Erfgoedregister opnieuw toegang krijgen tot je gemigreerde collectie?

  1. Meld je aan als bestaande gebruiker via het formulier op deze pagina. We vragen ook extra gegevens op, zoals een e-mailadres. Zo kunnen we verdere online communicatie makkelijk stroomlijnen.
  2. Na de verwerking van dit formulier bezorgen we je een persoonlijke e-mail over de volgende stap: de eigenlijke registratie van jouw organisatie als gebruiker van de erfgoeddatabank. Dit veronderstelt het aanvaarden van de gebruiksvoorwaarden.
  3. Wij verwerken vervolgens jouw gegevens. Vanwege het grote aantal gebruikers kan deze verwerking enige tijd in beslag nemen. Alvast bedankt voor je geduld! Na verwerking ontvang je een officiële bevestiging én login-gegevens.

Meemoo voorziet opleidingen voor ondersteuners en betalende gebruikers. Op deze supportomgeving kan iedereen opleidingsmateriaal en documentatie vinden.

 


Instappen als huidige gebruiker van Erfgoedinzicht

De migratie van Erfgoedinzicht-data (het gaat om de geregistreerde erfgoedobjecten, archiefrecords, bibliotheekrecords en de beelden uit Memorix DAM) gebeurt in de loop van 2025 - 2026 en verloopt in golven. De aanpak is dezelfde per golf:

  1. Stuur ons jouw akkoord op de voorgestelde indicatieve planning die je per mail ontving.
  2. Neem de gebruiksvoorwaarden door samen met de eindverantwoordelijken in jouw organisatie en accepteer die via het registratieformulier (de link ontvang je per mail) of - als je contentpartner van meemoo bent - via jouw dienstenformulier.
  3. Na jouw registratie en acceptatie van de gebruiksvoorwaarden gaan we van start met de datamigratie:
    1. De data worden geanalyseerd om eventuele acties te identificeren die zetcom en/of meemoo en/of jij als gebruiker kunnen uitvoeren. 
    2. Daarna volgt de testmigratie en acceptatie. 
    3. De finale datamigratie zelf heeft een doorlooptijd van 1 week.
  4. Na de migratie krijg je toegang tot je collectie.
  5. Meemoo regelt opleidingen voor ondersteuners en betalende gebruikers. 
  6. Op deze supportomgeving kan je opleidingsmateriaal en documentatie vinden. 

De Erfgoedinzicht-website blijft online beschikbaar totdat de laatste migraties in 2026 uitgevoerd worden.

Indicatieve tijdlijn migratiegolf 2

Erfgoedinzicht indicatieve tijdlijn Golf 2.png

Indicatieve tijdlijn migratiegolf 3

Erfgoedinzicht indicatieve tijdlijn Golf 3.png

Indicatieve tijdlijn migratiegolf 4

Erfgoedinzicht indicatieve tijdlijn Golf 4.png


Instappen als nieuwe gebruiker

In de loop van 2026 kunnen nieuwe gebruikers van de erfgoeddatabank instappen. Voor elke nieuwe gebruiker wordt bekeken of een migratietraject op maat nodig is en welke kost hier tegenover staat. Heb je interesse om aan te sluiten als nieuwe gebruiker? Registreer je via dit formulier om specifieke informatie te ontvangen. 

 


Stapsgewijze uitrol

Waarom voorzien we verschillende instapmomenten? De erfgoeddatabank bevat op dit moment al heel wat standaardfunctionaliteiten, maar om aan onze behoeften te voldoen worden er nog heel wat zaken ontwikkeld in de komende maanden. Deze nieuwe functionaliteiten worden geleidelijk aan uitgerold in 2025 en 2026. Dat betekent dat niet alle functionaliteiten vanaf dag 1 beschikbaar zijn.

Parallel met de uitrol van de functionaliteiten starten we al met de migratie en met de instap van gebruikers, startend met de huidige gebruikers van Erfgoedregister, gevolgd door de huidige Erfgoedinzicht-gebruikers. Eens die migraties en de ontwikkelingen voltooid zijn, kunnen we nieuwe gebruikers laten aansluiten op de nieuwe erfgoeddatabank. Die instap van nieuwe gebruikers voorzien we in de loop van 2026.

 

2025 - Visual uitrol erfgoeddatabank.png

 

2024

  • We maken afspraken met zetcom en werken een eerste prototype uit. De data uit Erfgoedregister wordt in het najaar gemigreerd en de migraties van de Erfgoedinzicht-piloten worden voorbereid.
  • De huidige erfgoeddatabanken Erfgoedplus en Erfgoedinzicht onder meemoo’s beheer blijven werkzaam tot aan de migratie. Ondervind je problemen met de huidige systemen? Je kan ons bereiken via erfgoeddatabanken@meemoo.be.

2025 - 2026

  • Hierna ligt de focus op de verdere uitrol van het systeem, overige datamigraties en nadien het stopzetten van de huidige erfgoeddatabanken. Bij de datamigraties en de ingebruikname van het nieuwe systeem zorgen we voor de nodige begeleiding voor jou als gebruiker.
  • Opmerking: enkel wanneer het nieuwe collectiebeheersysteem operationeel is en de migratie is gebeurd, worden de twee huidige platformen afgebouwd.

in de loop van 2026

  • Nadat de migraties zijn afgerond, kunnen ook nieuwe gebruikers instappen.

Vragen?

Iets niet helemaal helder? Voor al je vragen en opmerkingen kan je contact opnemen met erfgoeddatabanken@meemoo.be.