circle-persian-green io-persian-green circle-curious-blue

De Vlaamse erfgoeddatabanken vandaag

Wat zijn de huidige erfgoeddatabanken?

De erfgoeddatabanken werden oorspronkelijk door de provincies opgezet als instrument voor de registratie en het beheer van erfgoedcollecties. Op 1 januari 2018 werden de culturele bevoegdheden van de provincies overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap en de gemeenten. Hierdoor kwamen drie provinciale platformen voor collectieregistratie in Vlaams beheer:

 • Erfgoedinzicht
  • Oost- en West-Vlaanderen
 • Erfgoedplus (achterliggend systeem: het Erfgoedregister)
  • Limburg, Vlaams-Brabant en stad Leuven
 • Donnet
  • Provincie Antwerpen

  De erfgoeddatabanken bieden een belangrijke dienstverlening aan kleinere collectiehoudende organisaties die collectiebeheer niet als kerntaak hebben, en aan een groep landelijk erkende musea.

Sinds de overheveling streeft de Vlaamse overheid naar een geïntegreerde aanpak van de bestaande systemen. De eerste stappen waren:

 • 2018-2019: de data van kerkfabrieken uit de Provincie Antwerpen werden gemigreerd naar Erfgoedplus; de museale collecties uit de Provincie Antwerpen verhuisden naar Erfgoedinzicht
 • 2019: Donnet werd uitgedoofd
 • 2021-2022: de kerkelijke collecties uit Erfgoedinzicht worden gemigreerd naar het Erfgoedregister, het systeem achter Erfgoedplus
 • 2024: de dienstverlening rond Erfgoedinzicht en Erfgoedplus werd overgedragen aan meemoo. Lees hier meer.
Erfgoedplus_logo.png erfgoedinzicht_logo.png

               


 

Hoe worden de huidige databanken vandaag gebruikt?

Het gebruik van Erfgoedplus en Erfgoedinzicht is vandaag wijdverspreid. De erfgoeddatabanken zijn een belangrijk instrument voor het in kaart brengen van, de zorg voor en de bekendmaking van het Vlaams roerend erfgoed. De Vlaamse erfgoeddatabanken staan open voor alle erfgoedcollecties, met de focus op objectencollecties. Zowel professionele musea en erfgoedorganisaties als lokale besturen, kerkfabrieken en heem- en geschiedkundige kringen met een erfgoedcollectie kunnen er gebruik van maken.

Elke stap in dit traject gebeurt met de gebruiker in het achterhoofd. Zolang de nieuwe systeemtypes in ontwikkeling zijn, blijven Erfgoedplus en Erfgoedinzicht dan ook operationeel. Sinds 1 januari 2024 is deze dienstverlening in handen van meemoo. Pas wanneer de nieuwe systemen in werking zijn én wanneer de migratie van alle data achter de rug is, zullen de huidige databanken en hun webportalen uitgedoofd worden.

 Het onderliggende systeem van Erfgoedplus is momenteel erg verouderd. In opdracht van de Vlaamse overheid doet meemoo er alles aan om het platform zo stabiel mogelijk te houden. Helaas kunnen we niet garanderen dat het platform steeds probleemloos functioneert, gezien de ouderdom van de software. Met het erfgoeddatabankenproject werken we aan een duurzame oplossing.

Ontdek de tijdlijn van het project


Aan de slag met Erfgoedplus of Erfgoedinzicht

Opdat je vlot aan de slag kan blijven gaan met het registreren en beheren van je collectie, vind je hieronder de voornaamste handleidingen:

 

Erfgoedplus:

 • Voor documentatie over Erfgoedregister verwijzen we je naar dit overzicht op erfgoedplus.be.

Erfgoedinzicht:

 

 

BASISREGISTRATIE

UITGEBREIDE TOELICHTING

Niet gevonden wat je zocht? Geef een seintje aan erfgoeddatabanken@meemoo.be. We helpen je graag verder.


Waar vind ik meer informatie?

Meer informatie over de Vlaamse erfgoeddatabanken vandaag vind je:

  Iets niet helemaal helder? Voor al je vragen en opmerkingen over de huidige erfgoeddatabanken kan je vanaf nu contact opnemen met erfgoeddatabanken@meemoo.be.