Wat zijn de huidige erfgoeddatabanken?
De erfgoeddatabanken werden oorspronkelijk door de provincies opgezet als instrument voor de registratie en het beheer van erfgoedcollecties. Op 1 januari 2018 werden de culturele bevoegdheden van de provincies overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap en de gemeenten. Hierdoor kwamen drie provinciale platformen voor collectieregistratie in Vlaams beheer:
- Erfgoedinzicht
- Oost- en West-Vlaanderen
- Erfgoedplus (achterliggend systeem: het Erfgoedregister)
- Limburg, Vlaams-Brabant en stad Leuven
- Donnet
- Provincie Antwerpen
De erfgoeddatabanken bieden een belangrijke dienstverlening aan kleinere collectiehoudende organisaties die collectiebeheer niet als kerntaak hebben, en aan een groep landelijk erkende musea.
Sinds de overheveling streeft de Vlaamse overheid naar een geïntegreerde aanpak van de bestaande systemen. Volgende stappen werden reeds gezet:
- 2019: Donnet werd uitgedoofd
- 2019-2020: de data van kerkfabrieken uit de Provincie Antwerpen werden gemigreerd naar Erfgoedplus
- 2021-2022: de kerkelijke collecties uit Erfgoedinzicht worden gemigreerd naar het Erfgoedregister, het systeem achter Erfgoedplus
![]() |
![]() |
Hoe worden de huidige databanken vandaag gebruikt?
Het gebruik van Erfgoedplus en Erfgoedinzicht is vandaag wijdverspreid. De erfgoeddatabanken zijn een belangrijk instrument voor het in kaart brengen van, de zorg voor en de bekendmaking van het Vlaams roerend erfgoed. De Vlaamse erfgoeddatabanken staan open voor alle erfgoedcollecties, met de focus op objectencollecties. Zowel professionele musea en erfgoedorganisaties als lokale besturen, kerkfabrieken en heem- en geschiedkundige kringen met een erfgoedcollectie kunnen er gebruik van maken.
Elke stap in dit traject gebeurt met de gebruiker in het achterhoofd. Zolang de nieuwe systeemtypes in ontwikkeling zijn, blijven Erfgoedplus en Erfgoedinzicht dan ook operationeel. Pas wanneer de nieuwe systemen in werking zijn én wanneer de migratie van alle data achter de rug is, zullen de huidige databanken en hun webportalen uitgedoofd worden.
Het onderliggende systeem van Erfgoedplus is momenteel erg verouderd. In opdracht van de Vlaamse overheid doet meemoo er alles aan om het platform zo stabiel mogelijk te houden. Helaas kunnen we niet garanderen dat het platform steeds probleemloos functioneert, gezien de ouderdom van de software. Met het erfgoeddatabankenproject werken we aan een duurzame oplossing.
Ontdek de tijdlijn van het project
Waar vind ik meer informatie?
Meer informatie over de Vlaamse erfgoeddatabanken vandaag vind je op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.
Iets niet helemaal helder? Voor al je vragen en opmerkingen over de huidige erfgoeddatabanken kan je contact opnemen met erfgoeddatabanken@vlaanderen.be.